A Kutya Álvemhesége
Zola, péntek 18 július 2008 - 15:27:53

Az álvemhesség

Mi az az álvemhesség?

Az álvemhesség a kutyákra kifejezetten jellemzõ állapot, aminek során a szuka kutya szervezetében a vemhességhez hasonló hormonális változások mennek végbe, és ehhez kapcsolódóan az állat viselkedésében és szervezetének mûködésében is változások következnek be.

Mikor alakulhat ez ki?
Az álvemhesség tünetei rendszerint 6-12 héttel a tüzelés után jelentkeznek. Ha a kutyája már egyszer átesett az álvemhességen, nagyon valószínû, hogy ez többször is megismétlõdik, akár minden tüzelés után.

Milyen jelek utalnak az álvemhességre?
Mivel az álvemhesség jelentkezhet enyhébb, illetve súlyosabb formában is, a tünetek intenzitása is igen széles skálán mozoghat. Jellegzetes esetben az alábbi változások jelzik az álvemhesség kialakulását:

Vackolás- a kutya a takarókból, pokrócaiból védett vackot próbál építeni magának.
Játékok szeretgetése- a kutya a labdáit, plüss állatait vagy akár cipõket és egyéb tárgyakat maga köré gyûjti, tisztogatja, úgy viselkedik, mintha kölykei lennének
Az emlõk megduzzadása- az emlõk változó mértékben megnagyobbodnak, megnyomásukra tej ürülhet belõlük.
Az emlõk gyakori nyalogatása .
Mit tegyek, ha a kutyám álvemhes?
Ha az álvemhesség jeleit veszi észre kutyáján, kérjük keresse fel orvosát, aki felírja kutyájának a megfelelõ gyógyszereket az állapot kezelésére. Még a gyógyszerek alkalmazása mellett is legalább 1-2 hét mire a tünetek teljesen megszûnnek. Az alábbi módszerek alkalmazása meggyorsíthatja az álvemhesség lezajlását:

A labdákat, játékokat átmenetileg vegye el a kutyától.
Kevesebbet simogassa a kutyáját, ugyanis a dédelgetés fokozhatja a tejelváélasztásért felelõs anyagok termelõdését,és így az állapot rosszabbodásához vezet.
Csökkentse felére kutyája eleség adagját, és éjszakára korlátozza a vízfogyasztást..
A sok mozgás felgyorsíthatja a javulást. Vigye kutyáját nagy sétákra, labdázzon vele többet!
Ha a kutya intenzíven nyalogatja az emlõit gallért szükséges rátenni, ugyanis ezzel stimulálja a tejtermelést.
Ne masszírozza az emlõket, ugyanis ez is csak fokozza a tejtermelést!
Borogatás
Milyen betegségeket okozhat az álvemhesség?
A nagy mennyiségben termelõdõ, és az emlõkben pangó tej emlõgyulladást válthat ki. Ennek jele az emlõk fájdalmassága, kemény csomók megjelenése és az emlõk bõrének kipirulása. A folyamatot láz, bágyadtság is kísérheti. Ha ilyen tüneteket észlel, kérjük azonnal keresse fel orvosát.

Egyes kutatások azt mutatták ki, hogy a gyakran álvemhes kutyákban gyakrabban alakul ki az emlõk daganatos elváltozása, és a méhgyulladás is.

Az ivartalanítással megszüntethetõ az álvemhesség?
A már kialakult álvemhesség lefolyását nem változtatja meg az elvégzett ivartalanítás, azonban a késõbbi álvemhességeket biztosan megelõzi. Emellett a méhgyulladás és az emlõdaganatok kialakulásának valószínûsége is csökken az ivartalanított kutyákban. Így mindenképpen érdemes megfontolni az ivartalanítást (nemcsak) a gyakran álvemhes kutyák esetében, ugyanis a néhány napig tartó kellemetlenséggel esetleg súlyos betegségeket elõzhet meg. A beavatkozással kapcsolatban kérjük, olvassa el tájékoztatónkat, melyben részletes információkat talál.
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.0987 másodperc, 0.0159 lekérdezési idő.