KUTYAKIÁLLÍTÁS
Nyárom majdnem minden hétre jut egy kutyakiállítás vagy egy tenyészszemle. Sok gazdi szeretné kedvencét benevezni ezekre a kutyakiállításokra, tenyészszemlékre, de nem ismeri igazán az útját-módját (nevezési feltételeket, osztályokat, az elérhetõ eredményeket). Olvashattok a kiállításokra való felkészítésrõl, illetve a kiállítási szabályzatról is. Ha nincs fajtatiszta kutyátok, akit el tudnátok vinni a kiállításra, akkor is remek szórakozás egy kutyabarát számára ellátogatni egy ilyen rendezvényre. A kiállításokon, a kutyafajták legszebb példányait láthatjátok, így ha még nincs kutyátok, kiváló alkalom nyílik a fajtaválasztásra is. A kutyakiállításokon különbözõ programok várják az érdeklõdõket, agility bemutató, gyermekeknek játszóház, arcfestés, így minden korosztály megtalálhatja magának az ideális idõtöltést. A kiállítás fénypontja a "Best in Show" program, ahol a különbözõ fajtaosztályok nyertesei vonulnak föl, és közülük választják ki a kiállítás legszebb kutyáját.

Kiállításokon való részvétel

A Magyar Ebtenyésztõk Országos Egyesülete (MEOE) vagy szervezetei által rendezett kiállításokra kizárólag az FCI által elismert származási lappal rendelkezõ kutyák nevezhetõk be. A kiállítás területére csak az adott kiállításra benevezett és érvényes állatorvosi oltási könyvvel rendelkezõ kutya vihetõ be, amit a belépésnél az állatorvos ellenõriz. A harapós kutya csak "harapós" jelzéssel és szájkosárral és rövid pórázon tartható a kiállításon. A kiállítás területén a kutyákat szabadon engedni tilos.


Nevezési feltételek

A kutya tulajdonosa a nevezési határidõ lejártáig (beérkezés dátuma) jogosult a kutyát benevezni. A nevezéshez csatolni kell:

a pontosan kitöltött és aláírt nevezési lapot
a származási lap másolatát
a nevezési díj befizetését igazoló csekk másolatát
a munkaosztályba történõ nevezéshez a munkavizsgát igazoló bizonyítvány másolatát
a Champion osztályba történõ nevezéshez elõírt igazolást
Minden kiállításra csak tetovált kutyákat lehet benevezni, ha a kutya 1989. január 1. napja után Magyarországon született. Nem nevezhetõk és nem bírálhatók a kiállításokon a rejtett- egyheréjû vagy heresorvadásban szenvedõ beteg, nyomorék kutyák, tüzelõ szukák, valamint a láthatóan vemhes (kb. 40 napos), szoptatós vagy almos kutyák. A kiállításokon -kivéve a tájjelegû kiállítást- helyszíni nevezés nem lehetséges. Minden kiállító köteles magával vinni a kiállításra a kutyája származási lapját és teljesítményfüzetét abból a célból, hogy a kiállításon elért eredmény rávezethetõ legyen. A bírálat alkalmával a bíró jogosult a bírálatra felvezetett kutya tetoválási számának ellenõrzésére.

Kiállítási osztályok

1.BÉBI osztály:
Ebbe az osztályba a 3-6 hónapos kutyák nevezhetõk
2.KÖLYÖK osztály: 6-9 hónapos korig
Ebben az osztályban a kutyák csak leírást kapnak, és több kutya esetében a bíró sorolást végez I-IV. besorolással. A kutyák fehér szalagot kapnak, ígéretes illetve nagyon ígéretes differenciálás lehetõségével.
3. FIATAL osztály: 9-18 hónapos korig
Ebben az osztályban a kutyák leírást és minõsítést kapnak. Több kitûnõ minõsítés esetében a bíró sorolást végez kitûnõ I-IV. besorolással. A kitûnõ I. minõsítésû kutya megkaphatja a Hungária Príma Junior (HPJ) címet, amelyhez egy kék-fehér szalag és egy HPJ kártya jár.
4.NÖVENDÉK osztály:15-24 hónapos korig
Nevezhetõ minden 15 hónapos kort meg nem haladó kutya, tekintet nélkül eddigi minõsítéseire és címeire. Ebben az osztályban a kutyák leírást és minõsítést kapnak. Több kitûnõ minõsítés esetében a bíró sorolást végez kitûnõ I-IV. besorolással.

A kitûnõ I. minõsítésû kutya, megkaphatja a CAC címet, amelyhez egy nemzeti színû szalag és egy kártya jár.
A kitûnõ II. minõsítésû kutya megkaphatja a Res. CAC címet (kártyával).
5. NYÍLT osztály: 15 hónapos kortól. Nevezhetõ minden 15 hónapos kort betöltött kutya, tekintet nélkül eddigi minõsítéseire és címeire. Ebben az osztályban a kutyák leírást és minõsítést kapnak. Több kitûnõ minõsítés esetében a bíró sorolást végez kitûnõ I-IV. besorolással. A kitûnõ I. minõsítésû kutya megkaphatja a CAC címet egy nemzetiszínû szalaggal és egy kártyával. A kitûnõ II. minõsítésû kutya megkaphatja a Res.CAC címet (kártyával).
6. MUNKA osztály: 15 hónapos kortól
Nevezhetõ minden 15 hónapos kort betöltött kutya, amely rendelkezik a fajtára kötelezõen elõírt, érvényes munkavizsgával. Ez az osztály csak azoknál a fajtáknál, lehetséges, amelyeknél az FCI a nemzetközi szépségchampionátushoz megköveteli a munkavizsga teljesítését. Munka osztályba való induláshoz a nevezési határidõig kell megszerezni a munkavizsga bizonyítványt. Ebben az osztályban is a kutyák leírást és minõsítést kapnak. Több kitûnõ minõsítés esetében a bíró sorolást végez kitûnõ I-IV. besorolással. A kitûnõ I. minõsítésû kutya megkaphatja a CAC címet egy nemzetiszínû szalaggal, és egy kártyával. A kitûnõ II. minõsítésû kutya megkaphatja a Res.CAC címet (kártyával).
7. CHAMPION (gyõztes) osztály:
Nevezhetõ minden olyan kutya, amelyik a nevezési határidõig megszerezte a nemzeti vagy nemzetközi szépségchampionátust. Ebben az osztályban is a kutyák leírást és minõsítést kapnak. Több kitûnõ minõsítés esetében a bíró sorolást végez kitûnõ I-IV. besorolással. A kitûnõ I. minõsítésû kutya "Champion osztály CAC" címet kaphat, amelyhez egy nemzeti színû szalag és egy kártya jár. A kitûnõ II. minõsítésû kutya megkaphatja a Res. CAC címet (kártyával).
8. ÉRETT osztály: 7 éves kortól
Nevezhetõ minden olyan kutya, amelyik betöltötte 7. Életévét, tekintet nélkül minden eddigi minõsítéseire és címeire. Ebben az osztályban is leírást kapnak a kutyák és több kitûnõ esetében a bíró sorolást végez kitûnõ I-IV. besorolással. A kitûnõ I. minõsítésû kutya "Érett osztály gyõztese" címet kaphat, amelyhez nemzeti színû szalag és kártya jár, valamint CAC, illetve Res. CAC címet kaphat kártyával.

Egyéb feltételek: Minden kutya csak egy osztályba nevezhetõ. Kor szerinti nevezésnél minden esetben a bírálat napja az irányadó.

Kutyák felkészítése a kiállításra

Ha sikerült egy szép küllemû kutyát beszerezned a kiválasztott fajta jeles képviselõjétõl, legfõképpen rajtad múlik, hogy helyes felkészítéssel a kutya milyen sikerrel szerepel a kutyakiállításon. A kutya kiállításra való felkészítése következetes, rendszeres foglalkozást igényel mind a megfelelõ ringdresszúra, mind pedig a szõrfelkészítés tekintetében. A kiállításon nagyon sok függ a kutya viselkedésétõl, ami nagyban azon múlik, mit tanítottál meg neki. A kutyának a bírálat perceiben a legjobb formáját kell mutatnia. A küllembíró a fajtastandard alapján elbírálja a kutyát, ellenõrzi a fogazatot, kanoknál a heréket. Amikor a kutya mozgásáról formál véleményt a bíró, fontos, hogy a kutya úgy mozogjon pórázon, hogy forduláskor se törjön meg a mozgás üteme. Mindvégig szoros kontaktusban legyen a felvezetõvel, már az örömmel és természetesen mozgó kutya is félsiker. A helyes beállítás szintén döntõ fontosságú lehet, a végsõ bírálat szempontjából. Egyes szõrtípusú kutyák kiállítási felkészítése egyszerû, otthon is elvégezhetõ. Ilyen rövid szõrû fajták például a boxer és a dobermann is. Fürdesd meg õket, magas fényt adó, rövid szõrre kifejlesztett samponnal. Szárítás után szõrfénnyel még csillogóbbá teheted a szõrt. Hosszú szõrû fajták esetében szét kell választani a napi kondicionálást a kiállítási szõrfelkészítéstõl. Itt a cél a jó tartású, telt szõrzet elérése.
Nélkülözhetetlen a megfelelõ ápolási eszközök kiválasztása, ami szõrtípusonként változó.
A szõrzet felkészítése kellemes idõtöltés a kutya számára is, ha kíméletesen végzed, és már a kezdetektõl hozzászoktatod az ebet. Bizonyos fajták szõrét a standardban meghatározott fazon szerint nyírni (pl.uszkár) vagy trimmelni (pl.schnauzer) kell.
Az érett, elhalt szõrszálakat idõszakonként el kell távolítani, amely folyamatot trimmelésnek nevezünk. Az adott fajta kiállítási felkészítését magas fokon végzõ kutyakozmetikus szaktudását vegyük igénybe, legalábbis a kezdetekben.

Küllembírálat

A küllembírálat lényege, hogy a bíró megállapítja, hogy a kiállított eb külleme mennyire közelíti meg a fajtastandard-et, tehát az ideális megjelenést. A bíró a kutyákat mozgás közben és álló helyzetben is szemügyre veszi. Elõször az egyes testtájakat részletesen, egymástól függetlenül vizsgálja, utána pedig az összhatást szemléli. A bíráló, elölrõl szemügyre veszi a kutya fejét, szemeit, orrhátát, a homlok domborulatát és szélességét, a harapását, a füleit valamint a mellsõ végtagok állását. Oldalról bírálja a kutya típusát, a testarányosságát, a hátvonal lefutását, a mellkas mélységét, a végtag szögellését és izmosságát, a fülek tûzését, a far alakulását és a faroktartást. Hátulról a kutya hát és ágyékszélességét, a váll kötését, a mellkas dongásságát, a far szélességét, a hátulsó végtagok állását vizsgálja. A legtöbb figyelmet a fej bírálatára fordítják, hiszen a fajtajelleget leginkább az fejezi ki. A fajtákra jellemzõ a testtömeggel megfelelõ arányban álló fejforma. A testalkat bírálata legalább annyira fontos, mint például a fejé. A jó mozgásnak elõfeltétele a megfelelõ csontfelépítés, az erõteljes inak és a jól fejlett izmok. Járás közben a hátnak és a hátulsó résznek nyugalomban kell maradnia. A rossz ágyékú kutya járása bizonytalan. Ezek a hibák ügetés közben még inkább megmutatkoznak, azonban vágtában kevésbé venni õket észre. Ideális esetben, a kutya mozgásban nem fárad el, mozgása azonban erõteljes.

Kiállításokon elérhetõ minõsítések és címek

Az egyes osztályokban elérhetõ minõsítések


kitûnõ
-> kék szalag


nagyon jó
-> piros szalag-> sárga szalag


megfelelõ
-> zöld szalag


Egyéb kiadható címek


CACIB
-> nemzeti színû zsinór arannyal és kártya


Reserve CACIB
-> nemzeti színû zsinór ezüsttel és kártya


Hugária Fajtagyõztes
(HFGY)
-> arany zsinór és kártya


Hungária Derby Gyõztes
(HDGY)
-> piros-fehér zsinór


Fiatal klubgyõztes


Klubgyõztes


Tenyésztési nagydíj


Fajtacsoportgyõztes


A nap legszebb kutyája-Best of Day


A kiállítás legszebb kutyája-Best in Show


bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.2178 másodperc, 0.0150 lekérdezési idő.