Szoptatás


A szoptatás során felmerülõ problémák


Energiahiány: a szoptatási idõszak táplálóanyag-igénye a létfenntartó mennyiség háromszorosát is meghaladhatja! Amennyire általános a korai vemhesség alatti túltáplálás, ugyanolyan gyakran feledkeznek meg arról, hogy a szoptató anya – különösen népes alom esetén - a tejjel olyan mennyiségû energiát veszít, amit a fölvett táplálékkal képtelen pótolni. Ezért a kölykeit nevelõ állatnak lehetõvé kell tenni, hogy étvágya szerint naponta többször fogyaszthasson nagy tápértékû eleséget. Forgalomban vannak a megnövekedett táplálóanyag-igényt kielégítõ tápok, amelyek a szoptatási idõszak alatti kondícióromlás veszélyét csökkentik.

Kalciumhiányos görcsök (eclampsia): kistestû állatoknál elõfordul, hogy a szoptatással nagy mennyiségben ürülõ kalciumot az eleségbõl felszívódó és a csontokból mozgósított kalcium együttesen sem képesek pótolni, ezért a vérben kalciumhiányos állapot alakul ki. A kórkép kivételesen nagytestû fajtáknál is tapasztalható, gyakran azért, mert vemhesség alatt a szuka túl sok kalciumot (szoptató tápot vagy kalcium kiegészítõt) kapott, ami a kalciumháztartásért felelõs mellékpajzsmirigy „ellustulásához” vezet, és az nem képes megfelelõ mozgósításra a csontokból. Az alacsony vérkalcium-szint következtében az izommûködés zavart szenved, ami eleinte erõtlenségben, remegésben és kötött járásban mutatkozik. Az állapot súlyosbodásakor a pupilla kitágul, a testhõmérséklet emelkedik, rángógörcsök jelentkeznek és az állat oldalára dõl. Amikor a görcsös állapot már nemcsak a vázizmokra korlátozódik, hanem a légzõizmokat és a szívizmot is érinti, életveszélyessé válhat, ezért késedelem nélkül hívjunk állatorvost és vegyük el tõle a kölyköket.

Méhgyulladás: a méhben visszamaradt kölyök vagy magzatburok, esetleg az ellési higiénia hiányosságai okozhatják. Erre utal, ha az ellést követõ napokban az anyakutya étvágytalan, kedvetlen, és bûzös váladék ürül a hüvelyébõl, kölykeit nem gondozza vagy nincs elég teje, esetleg lázas (testhõmérséklete 40°C vagy magasabb). Ilyenkor haladéktalanul meg kell mutatni állatorvosnak, mert méhgyulladása lehet, ami az életét is veszélybe sodorja.

Emlõgyulladás: A tejet termelõ egészséges emlõk viszonylag nagyok és puha tapintatúak. A sötétvörös színû gyulladt emlõk feszülésig teltek, kemény tapintatúak, melegek és fájdalmasak. Amíg a betegség csak az emlõket érinti, addig az anya általános állapota nem romlik számottevõen. Minthogy azonban a fájdalom miatt nem engedi szopni kölykeit, a pangó tej miatt a probléma egyre súlyosbodik. Ilyenkor az állatorvos antibiotikumot ad a szukának, ezenkívül minél gyakrabban ki kell fejni a tejet a beteg emlõkbõl, elõrehaladott esetben a szukát gyógyszeresen el kell apasztani és a kölyköket mesterségesen (tejpótlóval) táplálni.

Állatorvost kell hívni, ha

63 nap eltelt a fedeztetés óta és a szuka nem készülõdik az ellésre

4 órája elfolyt a magzatvíz, de nem született kölyök

30-60 perce tartó erõteljes fájások ellenére nem született kölyök

1 óránál régebben sötétzöld váladék ürül, de nem született kölyök

2 percnél régebb óta magzati testrész látható a pérarésben

az ellõ szuka 2 óránál régebben pihen, de még van születendõ kölyök

az ellés utáni napokban ürülõ váladék bûzös, kenõcsszerû és/vagy a szuka láthatóan nincs jól

a kölykök állandóan (etetés után is) sírnak

az elõrehaladottan vemhes vagy szoptató szuka remeg, elfekszik, érdektelen a külvilág ingereire

Álvemhesség

Tüzelés és párzás után a kutyák a fogamzás elmaradásakor is élettanilag álvemhesnek tekinthetõk, hiszen progeszteron (és prolaktin) szintjük a vemhes állatokhoz hasonlóan magas. Az álvemhesség klinikai megnyilvánulása viszont egyedenként változó. Tünetei közül leggyakoribb a „babázás” az apró játékokkal, az ivarzás után már akár 30 nappal meginduló tejelválasztás, a hastérfogat megnövekedése, sõt akár szülõfájások is jelentkezhetnek. Enyhébb esetekben a konzervatív terápia is eredményes lehet, azaz a játékok megvonása, az étel és ivóvíz korlátozása és a sok mozgás megszünteti a tüneteket. A tejelválasztás megindulása esetén hûvös, bórvizes, kamillás borogatás javasolt. Gyógyszeres kezelésnél mindig mérlegelni kell az állapot súlyosságát és a beavatkozás mellékhatásait. A hosszú hatású progeszteron készítmények jelentõsen befolyásolhatják a késõbbi ciklusok jelentkezését, a prolaktin-gátlók viszont hányingert váltanak ki.Születéstõl a választásig

Az újszülöttek életük elsõ napjaiban még képtelenek a testhõmérséklet szabályozására, a szemük zárva, nem tudnak önállóan táplálékot szerezni és reflexmûködésük is tökéletlen. Teljes egészében az anyai gondoskodásra vannak utalva, ilyenkor fogékonyak a külvilág mikroorganizmusai által okozott fertõzésekre. Ezért célszerû a környezet tisztaságára és megfelelõ hõmérsékletére fokozottan ügyelni.

Bizonyos újszülöttkori fertõzõ betegségek akár teljes almok kipusztulásához vezetnek, de elõször általában csak egy-két egyedet érintenek (többnyire a leggyengébbeket), majd a betegség tünetei fokozatosan válnak láthatóvá a többi újszülöttön is. Sikeres állatorvosi beavatkozásra viszont csak akkor van remény, ha nem az utolsó életben maradt, már nagy mértékben legyengült kölyköt akarjuk megmenteni, hanem rögtön az elsõ tüneteknél kezdjük meg a vizsgálatokat, és az azoknak megfelelõ kezelést.


bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.0922 másodperc, 0.0132 lekérdezési idő.