Ma nincs szülinapos :(

Következö szülinaposok
21/09 SERGEI&STUKOV (32)
23/09 RottekBrigitta (2)
24/09 Vera (56)

Felhasználó:

Jelszó:


Jegyezd meg!

· Fórum
» Versek
bullet3 Boxer-Team
11 júl : 08:05
Az oldalon nagyon sok a hibás felhasználói bejellenkezés! Aki nem tud belépni az küldjön egy e-mailt és megnézem mi a gond.
bullet3 Zola
04 máj : 16:04
Ezúton kérnék meg mindenkit, aki valamilyen formában fényképet, illetve a weboldal bármely logó ját lementi, és azt sajátjaként akarja felhasználni, az előtte egyeztessen velem. Meg közösségi oldalakon profilképként végkép ne akarjátok felhasználni! Mert megtévesztő és problémák lehetnek belőle. Köszönöm
bullet3 Boxer-Team
27 jan : 04:49
Ma lett 9 éves az oldal.
bullet3 Boxer-Team
01 dec : 07:41
Aki nem tud belépni az oldalra, mert elfelejtette a jelszavát az küldjön egy a es postafiókunkba, hogy tudjak neki segíteni.
bullet3 mlaci74
14 nov : 19:34
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Eladó kölyköt keresek lehetőleg kislányt vágott farokkal!
Ugye itt csak "Rendes" kutya tartók vannak!
bullet3 Boxer-Team
27 máj : 14:27
Kedves Regisztrált tagok!
Aki elfelejtette jelszavát vagy felhasználó nevét az küldjön egy az oldal címére és kérés szerint tetszőlegesre módosítom azt.
bullet3 Boxer-Team
23 nov : 19:20
Ezúton mondanám az illetőnek aki ugyan azt az üzenetet 10 szer küldte be az oldalra, hogy én látom az IP címét, a mobil szolgáltatóját és azt hogy honnan küldte be az üzenetet (területileg)! Neki köszönhetően tiltottam le a hozzászólásokat a fotópályázathoz mert nincs kedvem törölgetni kifelé.
bullet3 Boxer-Team
20 márc : 08:11
A Regisztráció a mai naptól ismételten csak formában lehetséges. Bővebb információ a REGISZTRÁCIÓ menüpontban található!
bullet3 Zola
23 dec : 14:07
A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs egy porszem se a szekrények mögött, tízféle sütit sütünk, és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz - vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk a családunkkal és szeretet Boxerünkel. Mindenkinek aki meglátogatta weboldalamat ezúton kívánok Békés Szeretetben és Boxerekben nagyon gazdag Boldog Karácsonyt!
Vendég: 1, Tag: 0 ...

Legnagyobb forgalom 183
(Tag: 0, Vendég: 183) Dátum: 04 aug : 09:46

Tagok: 310
Új tag: GYTIBOR
Ma
Összesen: 9
Egyedi: 8

Legtöbb
Összesen: 58231
Egyedi: 42718

Oldal ...
Összesen: 305395
Egyedi: 134993


Várható idõpontja, a közelgõ ellés jelei.


A kutya vemhessége átlagosan a fedeztetéstõl vagy termékenyítéstõl számított 63 (szélsõ értékek: 58 - 68)nap, amelytõl azonban több napos eltérés is lehetséges. A fedeztetés és a peteleválás idõpontja ugyanis többnyire nem esik egybe és így a tényleges termékenyülés ideje attól függ, hogy fedeztetéskor a szukában már megtörtént-e a tüszõrepedés, illetve befejezõdött-e a petesejtek utóérése. A vemhesség fenntartásáért felelõs progeszteron szintje az elléshez közeledve gyorsan csökken, amelynek hatására a szuka testhõmérséklete a várható ellés elõtt 6-24 órával átmenetileg leesik.
Ez a jelenség fölhasználható az ellés megindulásának elõrejelzésére oly módon, ha a vemhesség 55. napjától kezdõdõen naponta kétszer megmérjük a szuka testhõmérsékletét, ami a normális 38,5-39,0°C-ról lecsökken 37,5°C alá, gyakran 37,0°C-ra. Kutyánál életképes kölykök születésére az 57-67. vemhességi nap között van esély. Az elõbb kezdõdõ szülés esetén koraellésrõl vagy vetélésrõl, a késõbb megindulóknál túlhordásról beszélünk. Mindkét esetben a magzatok szervezete olyan súlyosan károsodik, ill. oly mértékben fejletlen, hogy az élve született egyedek is rövid idõn belül elpusztulnak. Néhány nappal ellés elõtt a szuka viselkedése megváltozik, félrehúzódik a zajos és forgalmas helyekrõl és „fészeképítésbe” kezd. A megduzzadt emlõkbõl tejszerû váladék fejhetõ, majd az állat közvetlenül ellés elõtt étvágytalanná válik, néha hányás is elõfordul. A péra megduzzad, belõle áttetszõ váladék ürül.


Amire szükség lesz elléskor.


A szülõ állatnak állandó 22-25°C hõmérsékletû, nem huzatos, könnyen tisztán tartható és nyugodt helyre van szüksége, ahol szabadon mozoghat. Az ellés megindulása után ne engedjünk hozzá idegeneket, a családból is csak az legyen vele, akiben feltétlenül megbízik. Legyen kéznél tiszta törölközõ a kölykök szárazra dörzsöléséhez, szemcseppentõ és fültisztító pálcika a légutak szabaddá tételéhez, fonal a köldök lekötéséhez és Betadine fertõtlenítõ oldat a köldökcsonk ellátásához.

Maga az ellés három, egymásba átmenõ szakaszból tevõdik össze. A 4-36 óráig tartó megnyílási szakaszban a méh ritmikus összehúzódásai a még ép burokban lévõ magzatokat a belsõ méhszájhoz préselve a méhnyakat fokozatosan megnyitják, ezáltal a szülõút föltágul. A méh elsõ (számunkra nem feltétlenül látható) összehúzódásai miatt a tágulási szakaszban a szuka nyugtalan, liheg, körbe jár, lefekszik és felkel. A viszonylag rövid kitolási szakaszban a méhkontrakciók erõssége és gyakorisága fokozódik, amit már látható hasfal-összehúzódások is kísérnek. A magzatburok fölrepedése és a magzatvíz elfolyása után 4 órán belül az elsõ kölyöknek meg kell születnie. Sötétzöld színû méhváladék a placenta kezdõdõ leválására és romló magzati oxigénellátásra utal, ilyenkor legfeljebb egy óra telhet el az elsõ kölyök megszületéséig. A magzat szülõútba jutása után fokozódnak a méh és a hasfal összehúzódásai, és percek alatt (fejjel vagy farral, mindkettõ szabályos) a külvilágra kerül a kölyök. A hosszú köldökzsinór miatt a kiskutyák gyakran burokban születnek, máskor viszont a burok felreped és csak a köldökzsinórral kapcsolódik a kölyökhöz. Tapasztalt szuka gyorsan felszakítja (és megeszi!) a magzatburkot, majd a köldökzsinórt elrágva nyalogatással megtisztítja az újszülött orr-és szájnyílását és serkenti a légzését. A magzatok 30-60 percenként, nyugalmi periódust követõen jönnek a világra, miközben az anya látszólag semmit nem csinál, csak felkészül a következõ kölyök megszülésére. Ezek a pihenési szakaszok a szülés elõrehaladtával és a méh izomzatának fáradásával egyre hosszabbak: a kezdeti 5-15 perc helyett 30-60 percesek lesznek. Ha a méhben még magzat van és a nyugalmi szakasz a két órát meghaladja (fájásgyengeség), haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni. Az ellés a magzatburkok megszületésével és a kiürült méh erõteljes összehúzódásaival (utószakasz) fejezõdik be. Ha a köldökzsinór a magzatburok megszületése elõtt elszakad, akkor a burok csak egy bizonyos idõ (5-15 perc) elmúltával fog eltávozni úgy, hogy a következõ magzat tolja maga elõtt, esetleg csak a következõ kölyök után születik meg. Mivel az anya általában megeszi a magzatburkokat, számon kell tartani, hány született meg, hogy az ellés végeztével tudjuk, maradt-e a méhben magzatburok. A magzati függelékek elfogyasztása élettani jelenség, de népes almoknál hasmenést, hányást okozhat. Miután az összes kölyök világra jött, a szuka megnyugszik, ápolja és szoptatja kölykeit. Az ellés utáni hetekben ürülõ méhváladék, az ún. lochia nyálkás vagy vízszerû, kezdetben sötét zöldesbarna színû, esetleg vért tartalmaz, de semmiképpen nem bûzös, nem kenõcsszerû. A méh vissza-alakulásával színe egyre világosabb lesz, mennyisége fokozatosan csökken.


Ha a szuka nem szakítja fel a magzatburkot
Az elsõ szülésnél a szukák néha ügyetlenek az újszülöttjeik ellátásában, ezért segítségre szorulnak. Ha egy perccel a megszületés után a kölykön a burok még mindig ép, akkor a burkot föl kell tépni - az orrot és szájnyílást szabaddá téve - lehetõséget adva az anyának, hogy nyalogassa kölykét. Ha még ekkor sem ápolja az újszülöttet, akkor távolítsuk el az összes burokmaradványt, kössük le a köldököt kb. fél cm-re a hasfaltól, vágjuk el a csomó fölött egy cm-rel, és fertõtlenítsük le a csonkot Betadine oldattal. Az elsõ légvételt és az egyenletes légzés beindulását tiszta törölközõvel végzett dörzsölgetéssel serkentsük. Amikor már dörzsölgetés nélkül is rendszeresen vesz levegõt és erõteljesen sír, visszaadhatjuk az anyjának.


Ha a kölyök nem lélegzik

Tegyük egyik kezünk mutató- és hüvelykujját a könyök mögött a mellkas két oldalára, hogy érezzük a szívveréseket. Ha a szív ver, szemcseppentõ segítségével szívjuk ki a váladékot az orr- és szájnyílásból, és tisztítsuk meg környéküket fültisztító pálcikával. Törölközõvel dörzsölgessük fõleg a mellkast, hogy lélegezzen. Csak akkor hagyjuk abba, ha az újszülött már magától is vesz levegõt, illetve ha a szívverés leállása arra utal, hogy a kölyök már nem él.

Az életminõséget befolyásoló fejlõdési rendellenességek, örökletes betegségek (köldöksérv, nyitott szájpadlás, rejtett here, stb) szûrését minél korábbi idõpontban célszerû elvégezni. Sajnos egyes vérvonalaknál bizonyos öröklõdõ betegségek (rejtettheréjûség, csípõizületi dysplasia) elõfordulása halmozott, ezeket a vonalakat a tenyésztésbõl ki kell zárni.

Ha a szuka nem szoptatja kölykeit

Az ellés után nyugtalan szuka mellé le kell ülni és beszélni hozzá, hogy megnyugodjon. Eközben próbáljuk meg lefektetni, hogy a kölykök odamászhassanak szopni. Nem feltétlenül szükséges rátenni õket a csecsbimbóra; jobb, ha maguk találják meg az utat a tápanyagforrásig. Ha az anya még mindig ideges, vigyük ki sétálni, hogy vizeletet üríthessen. Olykor az is elegendõ, ha a világítást lekapcsolva kimegyünk, azonban 15-20 perc elteltével ellenõrizni kell, hogy szoptat-e. Ha mindez nem használ, állatorvost kell hívni.

Egészséges anyakutya az esetek többségében gondoskodik utódairól, tisztogatja és szoptatja õket, mégis elõfordul, hogy némelyik csöppség elmarad testvéreitõl a fejlõdésben. Nagy létszámú alom gyengébb egyedei a többiektõl nem jutnak elegendõ táplálékhoz, ezért emberi gondoskodásra, fejlõdésük és súlygyarapodásuk nyomon követésére szorulnak. Amikor az anyaállat nem törõdik kölykeivel, illetve betegség vagy tejhiány miatt nem tudja gondozni õket, esetleg elpusztul, akkor a feladat teljes egészében a tulajdonosra hárul. Ma már több tejpótló tápszer és eszköz kapható, amelyek segítségével a kölykök anya nélkül is fölnevelhetõk. Ilyen esetekben gondozási, táplálási tanácsokkal segítünk.


Császármetszés
A császármetszés sebészi beavatkozás, melynek során mûtéttel távolítják el a méhben rekedt magzatokat. Megakadt ellés esetén sürgõsségi beavatkozásnak számít, de bizonyos nehezen ellõ fajtáknál (angol bulldog), illetve más fajtáknál túlhordás esetén megelõzésképpen is végezzük (elektív császármetszés). Amikor az anya késõbbi szaporodása nem kívánatos, esetleg az állat életét veszélyeztetné, a császármetszést ivartalanítással is összekötik.

Elõfordul, hogy az anyakutya kezdettõl fogva renyhe szülõfájásokat mutat, máskor pedig a kezdetben megfelelõ fájástevékenység a méhizomzat kifáradása miatt gyengül. Amennyiben a gyógyszeres fájáserõsítõ kezelés nem segít, vagy nincs remény az ellés hüvelyi levezetésére, a magzatok és az anya életének megóvása érdekében célszerû császármetszéshez folyamodni. Ugyanez vonatkozik a rendellenes magzati prezentációkra, valamint arra, amikor az anya medencéje a magzatok méretéhez képest szûk. Amikor a hüvelybõl vöröses-zöld, néha fekete színû váladék ürül, az a placenta leválására utal a méhfalról, a magzatok méhen belüli oxigén- és tápanyagellátása fokozatosan romlik és hamarosan elpusztulnak. Az ilyenkor végzett ultrahangvizsgálat a magzati szívmûködés rohamos lassulását mutatja, és azonnali mûtét indokolt.

A többi hasûri mûtéthez hasonlóan a császármetszést is általános érzéstelenítésben végezzük, azonban az altatás módja eltérõ. A placenta szerkezete miatt ugyanis a legtöbb gyógyszer átjut a méhlepényen. Bár a korszerû anaestheticumok már biztonságosabbak, az altatószereknek nem elhanyagolható keringés- és légzésdepressziós hatásuk van, ami a felnõtt állatoknál sokkal érzékenyebb magzatok pusztuláshoz vezethet. Ezért a császármetszésnél használt kombinált narkózis a magzatok kiemeléséig egy felületes bódítással kikapcsolja az állat ellenkezését, biztosítja a hasizmok és a méh ellazulását, és csak a méh és a hasfal zárásához mélyítik el a szokásos mértékig. A narkózist általában intravénás injekcióval vezetik be, azután a légcsõbe vezetett tubuson keresztül kormányozható gépi altatással tartják fenn a mûtét végéig.

A mûtét során a méhbõl kiemelt magzatok fokozott gondoskodásra szorulnak. Ezért mindenképpen szükség van egy segítségre, aki az újszülötteket a magzatburkokból kiszabadítja, a légutakat megtisztítja, az elsõ légvételeket vizes öblítéssel, majd szárazra dörzsöléssel serkenti és a szabályos légzés megindulása után a kölyköket meleg helyre teszi. Esetenként légzés-stimuláns gyógyszerek adása is szükséges lehet. Az anya fél-egy óra múlva esedékes ébredése után a kölyköket alá kell rakni és ügyelni, hogy kábult állapotban ne nyomja õket agyon, illetve elfogadja és szoptassa. A kiürített és összevarrt méh mielõbbi összehúzódását oxytocin injekcióval serkentik, ami a tejelválasztás megindulását is támogatja. A mûtét után általában az anyát kölykeivel együtt hazaengedik, az utókezelés antibiotikumok és méhösszehúzó szerek néhány napos adagolását jelenti. A méh- és a belsõ hasfali varratok felszívódó fonallal készülnek, a bõrvarratok eltávolítása 7-10 nap múlva esedékes.


Designer : Hossein raD

Oldal létrehozási idő: 0.0819 másodperc, 0.0107 lekérdezési idő.