Ma nincs szülinapos :(

Következö szülinaposok
21/09 SERGEI&STUKOV (32)
23/09 RottekBrigitta (2)
24/09 Vera (56)

Felhasználó:

Jelszó:


Jegyezd meg!

· Fórum
» Versek
bullet3 Boxer-Team
11 júl : 08:05
Az oldalon nagyon sok a hibás felhasználói bejellenkezés! Aki nem tud belépni az küldjön egy e-mailt és megnézem mi a gond.
bullet3 Zola
04 máj : 16:04
Ezúton kérnék meg mindenkit, aki valamilyen formában fényképet, illetve a weboldal bármely logó ját lementi, és azt sajátjaként akarja felhasználni, az előtte egyeztessen velem. Meg közösségi oldalakon profilképként végkép ne akarjátok felhasználni! Mert megtévesztő és problémák lehetnek belőle. Köszönöm
bullet3 Boxer-Team
27 jan : 04:49
Ma lett 9 éves az oldal.
bullet3 Boxer-Team
01 dec : 07:41
Aki nem tud belépni az oldalra, mert elfelejtette a jelszavát az küldjön egy a es postafiókunkba, hogy tudjak neki segíteni.
bullet3 mlaci74
14 nov : 19:34
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Eladó kölyköt keresek lehetőleg kislányt vágott farokkal!
Ugye itt csak "Rendes" kutya tartók vannak!
bullet3 Boxer-Team
27 máj : 14:27
Kedves Regisztrált tagok!
Aki elfelejtette jelszavát vagy felhasználó nevét az küldjön egy az oldal címére és kérés szerint tetszőlegesre módosítom azt.
bullet3 Boxer-Team
23 nov : 19:20
Ezúton mondanám az illetőnek aki ugyan azt az üzenetet 10 szer küldte be az oldalra, hogy én látom az IP címét, a mobil szolgáltatóját és azt hogy honnan küldte be az üzenetet (területileg)! Neki köszönhetően tiltottam le a hozzászólásokat a fotópályázathoz mert nincs kedvem törölgetni kifelé.
bullet3 Boxer-Team
20 márc : 08:11
A Regisztráció a mai naptól ismételten csak formában lehetséges. Bővebb információ a REGISZTRÁCIÓ menüpontban található!
bullet3 Zola
23 dec : 14:07
A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs egy porszem se a szekrények mögött, tízféle sütit sütünk, és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz - vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk a családunkkal és szeretet Boxerünkel. Mindenkinek aki meglátogatta weboldalamat ezúton kívánok Békés Szeretetben és Boxerekben nagyon gazdag Boldog Karácsonyt!
Vendég: 1, Tag: 0 ...

Legnagyobb forgalom 183
(Tag: 0, Vendég: 183) Dátum: 04 aug : 09:46

Tagok: 310
Új tag: GYTIBOR
Ma
Összesen: 9
Egyedi: 8

Legtöbb
Összesen: 58231
Egyedi: 42718

Oldal ...
Összesen: 305395
Egyedi: 134993


A vemhesség élettani háttere


A petefészken fejlõdõ tüszõk ivarzáskor fölrepednek és kiszabadul belõlük a petesejt, ez a peteleválás (ovuláció). A levált petesejtek vagy oocyták a petevezetõbe sodródva 24-72 óra alatt további érési folyamaton mennek keresztül, amíg elérik a megtermékenyüléshez (fertilizáció) szükséges állapotukat. Életképességük átlagosan 2-4 nap. A megtermékenyülés, valamint az elsõ osztódások a petevezetõben mennek végbe, majd az embriók 32- ill. 64-sejtes szedercsíra (morula) stádiumban jutnak le a méhbe. A méh üregében az embriók tovább osztódva még néhány napig szabadon vándorolnak, mielõtt megtapadnak a méhfalon (beágyazódás). Ezután megkezdõdik a magzatburkok és a placenta kialakulása, fejlõdése. A magzati élet végén, az 50-55. nap körül indul meg a tüdõ érése, ami azonban csak a születés után, a légzés megindulásával fejezõdik be. Húsevõkben az anyai és magzati vérkeringés kevéssé különül el, mert a méhfal ereinek belsõ sejtrétege közvetlenül kapcsolódik a magzatburokhoz és emiatt a vemhesség idején számos gyógyszer, fertõzés szinte változatlanul jut át az anyából a magzatba. Elléskor a méhfalról leváló placenta következtében a „csupaszon” maradó erekbõl vér lép ki, ami a magzatvíz jellegzetes zöld (macskában sárgás) elszínezõdését okozza.

A petefészken fölrepedt tüszõk helyén sárgatestek fejlõdnek, amelyek a vemhesség fenntartásban fontos szerepet játszó sárgatesthormont vagy progeszteront (P4) termelik. A P4 két ivarzás közti alapértéke 0.5-1 ng/ml, amely az ovuláció után rohamosan növekszik és 10-15 nappal késõbb akár az 50-90 ng/ml csúcsértéket is elérheti. A sárgatest elégtelensége a 30. vemhességi nap elõtt a P4 koncentráció csökkenéséhez és nem látható embriófelszívódáshoz, a 30. nap után vetéléshez vezet. A várható ellés elõtt 10-15 nappal a P4 mennyisége fokozatosan kevesbedik, majd az ellést 36 – 48 órával megelõzõen hirtelen 2 ng/ml-re csökken.

A szaporodásban jelentõs szerepet játszó másik anyag a tüszõhormon vagy ösztrogén, amelynek magas szintje az ivarzás kezdetén okozza a tüzelés külsõ tüneteit. A tüszõrepedést követõen azonban szintje lecsökken és a vemhesség végéig alacsony marad, és csak az ellést megelõzõen emelkedik ismét, ezáltal elõkészítve a szülõutat az ellésre, az emlõket a tejelválasztásra. A tejelválasztás megindulásáért közvetlenül egy másik hormon, a prolaktin felelõs, amelynek koncentrációja a vemhesség második harmadától kezdve fokozatosan emelkedik és az ellést megelõzõen kiváltja a tejelválasztást.

A vemhesség megállapítása

Kis testû, laza hasfalú állatok vemhessége már a 20–30. nap között kitapintható. A vemhes méh elkülönítése a többi hasûri szervtõl azonban az állat ellenszegülése, telt belek vagy húgyhólyag esetén meglehetõsen nehéz lehet. A vemhesség 50. napja után már nemcsak a méh, hanem a magzatok vagy magzati testrészek is tapinthatók.

Röntgenvizsgálattal a vemhesség csak a csontosodás megindulása után (42-45. naptól) diagnosztizálható egyértelmûen, de az ultrahangkészülékek széles körû elterjedése és a magzati sugárártalom veszélye miatt kevésbé használatos.

Bár a vemhesség fenntartásáért a progeszteron hormon felelõs, szintje a fogamzott és nem fogamzott (álvemhes, lásd késõbb) egyedeknél nem különbözik lényegesen, ezért nem alkalmas a vemhesség kimutatására. Ezzel szemben a placenta által termelt relaxin vemhesség-specifikus hormon, vagyis vemhes állatokban jelentõsen magasabb, mint nem vemheseknél, ezért a 24-28. nap között jó eredménnyel használható a vemhesség diagnosztizálására. Kereskedelmi forgalomban már kapható relaxin meghatározásra alkalmas gyorsteszt, ami az ovuláció után 17-25 nappal már megbízható eredményt ad.

A jelentõs technikai fejlõdés és a csökkenõ ár az utóbbi években egyre elterjedtebbé teszi a valós idejû ultrahang készülékeket a vemhességi rutindiagnosztikában. Gyakorlott vizsgáló jó minõségû készülékkel már a 21. napon diagnosztizálni tudja a vemhességet a beágyazódott petesejt körül kialakuló méhfal megvastagodás és folyadék felhalmozódás alapján, azonban a negatív vizsgálati lelet ilyen korai idõszakban még nem zárja ki a vemhességet. A vemhesség 25-27. napján viszont már elkülöníthetõ a magzati szívverés és a 34-36. naptól a magzati mozgások is. A 38-40. napon láthatóvá válik a húgyhólyag, a gyomor, sõt a szem is. A vemhesség korára a magzat fejlettségébõl és a magzatvíz mennyiségébõl következtethetünk.

Gondoskodás a vemhes kutyáról

Emberek esetében is gyakori tévhit, miszerint a várandós anyának „kettõ helyett kell ennie”. Ezzel szemben vemhességük elsõ két harmadában a kutyáknál semmiféle többlet energiabevitelre nincs szükség. Különösen oda kell figyelni a robosztusabb, hízásra hajlamosabb fajták táplálására, hiszen a korai vemhesség alatt fölszedett túlsúly a késõbbiekben tovább halmozódik és ellési komplikációkhoz vezethet. Mindössze az utolsó harmadban lesz annyira erõteljes a kölykök növekedése, hogy az anyakutya napi egyszeri étkezéssel már nem képes elegendõ táplálékot fölvenni. Ennek oka nemcsak a rohamosan fejlõdõ magzatok növekvõ táplálóanyag-igényében, hanem a vemhes méh által összenyomott gyomor korlátozott befogadóképességében is keresendõ. Tartós energiahiány esetén az anyakutya anyagcseréje kedvezõtlen irányba változik, mérgezõ anyagok halmozódnak fel a vérében és kómaszerû állapotba kerülhet (vemhességi toxikózis). Ezért az utolsó három héten naponta többször is adjunk enni a szukának, lehetõség szerint jól hasznosuló, magas energiatartalmú vemhességi kutyatápot. Nincs szükség tehát emelt tápanyagbevitelre a vemhesség elsõ két harmadában, sõt kifejezetten helytelen, ha túlzott gondoskodásból a szoptató állatok részére szolgáló, kalciummal dúsított tápot, illetve magas fehérjetartalmú kölyöktápot adunk! Az elõrehaladottan vemhes szukával ne végeztessünk túlzottan kimerítõ feladatokat, de rendszeresen sétáltassuk és engedjük mozogni.

Az esedékes védõoltások beadásánál és féreghajtásnál gondolni kell arra, hogy a szerek a placentán átjutva bekerülnek a fejlõdõ magzat szervezetébe. Ezért féreghajtásra vagy bármely más kezelésre csak olyan készítmények alkalmazhatók, ahol a gyártó kifejezetten megengedi a vemhesség idején történõ használatot. Korábbi ajánlásokkal ellentétben a vemhesség idején semmilyen védõoltás beadása nem javasolt, mivel a vakcinázás védõ hatása elmarad a magzatelhalás és vetélés veszélye mellett. Vemhes állatoknál kizárólag elölt vírusos vakcinák alkalmazhatók, ezen termékek száma azonban igen szûk és rendszeresen oltott kutyáknál használatuk indokolatlan.

Designer : Hossein raD

Oldal létrehozási idő: 0.0768 másodperc, 0.0107 lekérdezési idő.