Ma nincs szülinapos :(

Következö szülinaposok
21/09 SERGEI&STUKOV (32)
23/09 RottekBrigitta (2)
24/09 Vera (56)

Felhasználó:

Jelszó:


Jegyezd meg!

· Fórum
» Versek
bullet3 Boxer-Team
11 júl : 08:05
Az oldalon nagyon sok a hibás felhasználói bejellenkezés! Aki nem tud belépni az küldjön egy e-mailt és megnézem mi a gond.
bullet3 Zola
04 máj : 16:04
Ezúton kérnék meg mindenkit, aki valamilyen formában fényképet, illetve a weboldal bármely logó ját lementi, és azt sajátjaként akarja felhasználni, az előtte egyeztessen velem. Meg közösségi oldalakon profilképként végkép ne akarjátok felhasználni! Mert megtévesztő és problémák lehetnek belőle. Köszönöm
bullet3 Boxer-Team
27 jan : 04:49
Ma lett 9 éves az oldal.
bullet3 Boxer-Team
01 dec : 07:41
Aki nem tud belépni az oldalra, mert elfelejtette a jelszavát az küldjön egy a es postafiókunkba, hogy tudjak neki segíteni.
bullet3 mlaci74
14 nov : 19:34
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Eladó kölyköt keresek lehetőleg kislányt vágott farokkal!
Ugye itt csak "Rendes" kutya tartók vannak!
bullet3 Boxer-Team
27 máj : 14:27
Kedves Regisztrált tagok!
Aki elfelejtette jelszavát vagy felhasználó nevét az küldjön egy az oldal címére és kérés szerint tetszőlegesre módosítom azt.
bullet3 Boxer-Team
23 nov : 19:20
Ezúton mondanám az illetőnek aki ugyan azt az üzenetet 10 szer küldte be az oldalra, hogy én látom az IP címét, a mobil szolgáltatóját és azt hogy honnan küldte be az üzenetet (területileg)! Neki köszönhetően tiltottam le a hozzászólásokat a fotópályázathoz mert nincs kedvem törölgetni kifelé.
bullet3 Boxer-Team
20 márc : 08:11
A Regisztráció a mai naptól ismételten csak formában lehetséges. Bővebb információ a REGISZTRÁCIÓ menüpontban található!
bullet3 Zola
23 dec : 14:07
A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs egy porszem se a szekrények mögött, tízféle sütit sütünk, és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz - vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk a családunkkal és szeretet Boxerünkel. Mindenkinek aki meglátogatta weboldalamat ezúton kívánok Békés Szeretetben és Boxerekben nagyon gazdag Boldog Karácsonyt!
Vendég: 1, Tag: 0 ...

Legnagyobb forgalom 183
(Tag: 0, Vendég: 183) Dátum: 04 aug : 09:46

Tagok: 310
Új tag: GYTIBOR
Ma
Összesen: 10
Egyedi: 8

Legtöbb
Összesen: 58232
Egyedi: 42718

Oldal ...
Összesen: 305396
Egyedi: 134993


A kutya ciklusdiagnosztikájáról

A kutyatenyésztésben – mivel a szukák évente csak kétszer ivarzanak – rendkívül fontos a tüszõrepedés idejének elõrejelzése. Mesterséges termékenyítésnél, különösen mélyhûtött sperma használatakor, jó fogamzási arány csak a megfelelõ idõben és technikával végzett inszeminálástól várható. A tüszõrepedés általában a prooestrus (a péraduzzanat és vérzés) kezdetétõl számított 11-13. nap között következik be

A tüzelés külsõ tünetei (vérzés, péraduzzanat, a kanok közeledésének elfogadása, stb), amelyeket fõleg az ösztrogének változó szintje befolyásol, csak nagyon pontatlanul tájékoztatnak a közelgõ tüszõrepedésrõl. A luteinizáló hormon (LH) hirtelen emelkedése 48 órával a tüszõrepedés elõtt (prae-ovulációs LH-csúcs) sokkal pontosabban mutatja, mikorra várható az ovuláció. Ma már az LH koncentráció mérésére alkalmas gyorstesztek is kaphatók, amivel meghatározható a ciklus 0. napja, sajnos azonban a prae-ovulációs LH csúcs igen rövid és túl gyakori mintavételezést kíván. Ezért a fedeztetés optimális idejének meghatározásához a nagyon informatív klinikai hüvelycitológiai vizsgálat mellett inkább a progeszteron (P4) koncentráció változását követjük nyomon. Más módszerek, pl. a hüvely elektromos ellenállásának mérése megbízhatóság szempontjából elmaradnak a hormon vizsgálatoktól és csak kiegészítõ vizsgálatként értékelhetõk.


1. ábra. A kutya szabályos ivari ciklusa


A fejlõdõ tüszõk által termelt ösztrogének magas szintje az LH csúcs jelentkezésével egyidejûleg csökkenõ tendenciát mutat. Számunkra jól használható jelenség, hogy az eddig alacsony szinten ingadozó progeszteron fokozatosan emelkedni kezd és kb. az LH csúccsal egyidõben éri el a 2 ng/ml-es koncentrációt (2. ábra). Az ösztrogének szintjének csökkenése és a progeszteron koncentráció egyidejû emelkedése nagyjából egybeesik az "álló ivarzás" idejével, vagyis a tûrési reflex megjelenésével. Az álló ivarzást azonban - csupán a klinikai kép alapján - sokszor nehéz megállapítani, mert a viselkedésbeli változások nem feltétlenül jelzik pontosan a tüszõrepedés idejét. A ciklus diagnosztizálásában tehát értékes segítséget nyújthat a vérszérum progeszteron szintjének meghatározása. A tüszõ eredetû progeszteron koncentrációja az LH csúcsot megelõzõen alacsony, utána viszont folyamatosan emelkedik az ovulációig. Az ovuláció az LH csúcsot követõ második napon, egyben a progeszteron küszöbérték (2 ng/ml) fölé emelkedésétõl számított második napon várható. A levált petesejteknek további 2 nap érési idõre van szükségük, ezért a szuka fertilis periódusa az LH csúcs (~ progeszteron emelkedés) utáni 4-7. napra tehetõ. A már lezajlott ovulációra fajtánként és egyedenként eltérõen a 4-8 ng/ml-es P4 koncentráció utal.

A természetes fedeztetés optimális ideje az ovulációt követõ 0-4 (5) napos idõtartam. A mesterséges termékenyítésre legalkalmasabb idõpont friss vagy hûtött spermával az ovuláviót követõ 2-3. nap, míg mélyhûtött sperma használata esetén a 3-5. nap. Mélyhûtött spermánál azonban a hüvelybe inszeminálás nem elegendõ, a termékenyítésnek feltétlenül a méhbe kell történnie!2. ábra. Az ivari hormonok és a tüszõrepedés kapcsolata


Progeszteron vizsgálatra az elsõ mintát célszerûen akkor ajánlott gyûjteni, amikor a hüvelyvérzés csökkenése, illetve a kan közeledésének elfogadása (esetleg a hüvelykenet állapota) az oestrus kezdetére utal. Ez általában a prooestrus kezdetétõl számított 9. napon történik. Amennyiben a ciklus kezdetének megállapítása bizonytalan, tanácsos a mintavételt a 7. napon elkezdeni. Korai tüszõrepedés gyanúja esetén ennél korábbi mintavételre is szükség lehet.

Designer : Hossein raD

Oldal létrehozási idő: 0.1119 másodperc, 0.0261 lekérdezési idő.