Ma nincs szülinapos :(

Következö szülinaposok
21/09 SERGEI&STUKOV (32)
23/09 RottekBrigitta (2)
24/09 Vera (56)

Felhasználó:

Jelszó:


Jegyezd meg!

· Fórum
» Versek
bullet3 Boxer-Team
11 júl : 08:05
Az oldalon nagyon sok a hibás felhasználói bejellenkezés! Aki nem tud belépni az küldjön egy e-mailt és megnézem mi a gond.
bullet3 Zola
04 máj : 16:04
Ezúton kérnék meg mindenkit, aki valamilyen formában fényképet, illetve a weboldal bármely logó ját lementi, és azt sajátjaként akarja felhasználni, az előtte egyeztessen velem. Meg közösségi oldalakon profilképként végkép ne akarjátok felhasználni! Mert megtévesztő és problémák lehetnek belőle. Köszönöm
bullet3 Boxer-Team
27 jan : 04:49
Ma lett 9 éves az oldal.
bullet3 Boxer-Team
01 dec : 07:41
Aki nem tud belépni az oldalra, mert elfelejtette a jelszavát az küldjön egy a es postafiókunkba, hogy tudjak neki segíteni.
bullet3 mlaci74
14 nov : 19:34
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Eladó kölyköt keresek lehetőleg kislányt vágott farokkal!
Ugye itt csak "Rendes" kutya tartók vannak!
bullet3 Boxer-Team
27 máj : 14:27
Kedves Regisztrált tagok!
Aki elfelejtette jelszavát vagy felhasználó nevét az küldjön egy az oldal címére és kérés szerint tetszőlegesre módosítom azt.
bullet3 Boxer-Team
23 nov : 19:20
Ezúton mondanám az illetőnek aki ugyan azt az üzenetet 10 szer küldte be az oldalra, hogy én látom az IP címét, a mobil szolgáltatóját és azt hogy honnan küldte be az üzenetet (területileg)! Neki köszönhetően tiltottam le a hozzászólásokat a fotópályázathoz mert nincs kedvem törölgetni kifelé.
bullet3 Boxer-Team
20 márc : 08:11
A Regisztráció a mai naptól ismételten csak formában lehetséges. Bővebb információ a REGISZTRÁCIÓ menüpontban található!
bullet3 Zola
23 dec : 14:07
A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs egy porszem se a szekrények mögött, tízféle sütit sütünk, és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz - vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk a családunkkal és szeretet Boxerünkel. Mindenkinek aki meglátogatta weboldalamat ezúton kívánok Békés Szeretetben és Boxerekben nagyon gazdag Boldog Karácsonyt!
Vendég: 1, Tag: 0 ...

Legnagyobb forgalom 183
(Tag: 0, Vendég: 183) Dátum: 04 aug : 09:46

Tagok: 310
Új tag: GYTIBOR
Ma
Összesen: 9
Egyedi: 8

Legtöbb
Összesen: 58231
Egyedi: 42718

Oldal ...
Összesen: 305395
Egyedi: 134993


Szuka kutyákkal kapcsolatban az embernek hamar eszébe jut a tüzelés és az ahhoz kapcsolódó riasztó jelenségek sora. Lelki szemeink elõtt megjelenik a vérben úszó perzsa szõnyeg, a kerítésen átugráló kóbor kutyák hada, a ház elõtt vonyító kutyafalka. Mint a legtöbb asszociációnak, ennek is van némi alapja – tehát, jobb felkészülni.


A szuka kutya az elsõ tüzeléssel lesz ivarérett. Ennek idõpontja szorosan kötõdik a kifejlettkori testméret eléréséhez, ami kistestû kutyáknál akár már 6 hónapos korban bekövetkezhet, így náluk már 7-8 hónaposan sor kerülhet az elsõ tüzelésre. Nagytestû kutyáknál ez az idõpont rendszerint kitolódik 1 éves kor utánra.

A szuka kutyák általában évente kétszer tüzelnek. Az egyik tüzelési idõszak rendszerint február-március hónapra esik, a másik pedig augusztus-október hónapra.

A tüzelés elsõ szakasza általában 9 napig tart, de lehet hosszabb és rövidebb is. Az elsõ napokban esetleg csak azt veszed észre, hogy a kutya többet nyalogatja a péráját (nemi szervét), de ennek ellenére hamarosan figyelmes leszel az elszórt vércseppekre is. Bár az ürülõ véres váladék nem túl nagy mennyiségû, mégis érdemes ilyenkor felszedni a szõnyegeket és a kutya mozgását, mondjuk, az elõszobára korlátozni, illetve arra a helyiségre, amit könnyû tisztán tartani. Egy másik módszer a padlón éktelenkedõ vércseppek elkerülésére a tüzelõ-bugyi alkalmazása, amiért a kutya ugyan nem lesz túl lelkes, de hozzá lehet szoktatni. Az elsõ héten a tüzelés jelei nagyon látványosak, valós veszély azonban még nincs ilyenkor: a szuka felkelti ugyan a kanok érdeklõdését, de nem engedi magához közel azokat.

Kb. a 10 naptól az ivazási nyálka feltisztul, véres jellege megszûnik, és ekkortól beszélhetünk a tüzelés második szakaszáról. Ez az idõszak is átlagosan 9 napig tart és a tüszõrepedés rendszerint az elsõ két napon következik be. Ezeken a napokon kell tehát nagyon odafigyelni. Ha szeretnél kölyköket, akkor azért, ha pedig nem szeretnél, akkor azért. A véres váladék megjelenését követõ 10-14. nap az igazán izgalmas. Ilyenkor a szuka "megáll" a kanoknak: félrecsapja a farkát és láthatóan készen áll a párosodásra. Ez az idõpont a legalkalmasabb a fedeztetésre, tehát ha szeretnél kölyköket, akkor ilyenkor kell a lány kutya és a fiú kutya találkozóját létrehozni. Ez idõ alatt érdemes a kerti kutyát valamilyen biztos helyre zárni, mert ilyenkor a legnagyobb a veszélye annak, hogy a szomszéd kutyája átkerül a te kertedbe. A kutyák ilyenkor csodákra képesek: nincs az a kerítés, amin ne tudnának átjutni, nincs az a testméretbeli különbség, amit ne tudnának legyõzni. Ha azt látod, hogy a két kutya összeragadva áll a kertben és a fejük az ellenkezõ irányba néz, akkor már lekéstél. Ilyenkor teljesen felesleges lelocsolni vagy lapáttal verni õket, attól nem fognak hamarabb szétválni. Nem lehet mást tenni, mint türelmesen várni, akár 15-30 percet, amíg magától megoldódik a dolog. (Amennyiben nem szeretnél kiskutyákat, akkor az esemény utáni 3. napig van csak lehetõség arra, hogy nagy adag hormon adagolásával megakadályozzák az embrio beágyazódását. Ezt azonban érdemes nagyon meggondolni, mert az injekció beadását követõen sok esetben alakul ki méhgyulladás a kutyákban.)

A tüzelés összességében 2-3 hétig szokott tartani, de ennél hetekkel hosszabb lehet az az idõszak, amikor a szuka vonzza a kan kutyákat. Ez idõ alatt illendõ elkerülni a forgalmas kutyasétáltató helyeket a többi kutyatulajdonosra való tekintettel. Ilyenkor még a legfegyelmezettebb kan kutyát is nehéz visszahívni, nem is beszélve a tökéletesen neveletlen társaikról.

Ezt a pár hetet évente a legtöbb esetben át lehet vészelni, de ha mégse olyanok a körülmények és nem lehet biztosítani a nem kívánt szaporulat elkerülését, akkor két lehetõség van. Az egyik megoldás átmeneti, a másik visszafordíthatatlan. Hormontartalmú készítményekkel az tüzelés elnyomható, de mint minden hormonkezelésnek, ennek is megvan a maga veszélye.

A másik lehetõség az ivartalanítás. A mûtét rutin jellegû, egy hét alatt a kutya el is felejti az egészet, szövõdménye ritkán van. Köztudott, hogy az ivartalanított szuka kutya hajlamosabb lehet az elhízásra, mert jobban értékesíti a táplálékot. Késõbbi szövõdményként a szõrzet esetleg megváltozhat vagy szõrhiányos területek alakulhatnak ki és sajnos viszonylag gyakran jelentkezik vizeletcsöpögés.


Azt az õsrégi hiedelmet, miszerint a szuka kutyának egyszer legalább szülnie kell, mert különben megbolondul, már réges-régen elvetették. Régebben az volt az általános nézet, hogy az ivartalanítással meg kell várni legalább egy tüzelést. Ma egyre inkább terjed az a felfogás, hogy ennek nincs jelentõsége, és jobb minél hamarabb túlesni a mûtéten. Az ivartalanításnak egyre több pozitív hatására derül fény. Ezek a kutyák kevésbé hajlamosak emlõdaganat kialakulására és megszûnik a gennyes méhgyulladás veszélye, ami nem ivartalanított, idõsebb szuka kutyákban nagyon súlyos következményekkel járhat.

A tüzelés sok kellemetlenséggel jár, az ivartalanítást is érdemes jól megfontolni, mégis, akinek már volt szuka kutyája, az szinte biztosan egy életre elkötelezi magát mellettük. A lány kutya kedves, simulékony természete bõven kárpótolja a gazdáját a nehézségekért.Designer : Hossein raD

Oldal létrehozási idő: 0.0813 másodperc, 0.0115 lekérdezési idő.