Feketebárány – fehér köntösben
MIT ÉR A BOXER, HA FEHÉR?


A boxer „hivatalos” színe a sárga, valamint a csíkos (a standard megfogalmazása szerint „csíkozott”, mire a rosszmájú szerzô megkérdezi: jójó, csíkozott, de most mit csinál?). A sárga színnek különbözô árnyalatai lehetnek a világossárgától egészen a ôz vörösig, de a vörösessárga a legkedveltebb. (A maszk fekete.) A csíkos változatok a fentiek szerint sárga alapon sötét vagy fekete csíkozásúak. A fehér jegyeket megengedi a standard, sôt ezek alkalomadtán kifejezetten látványosak lehetnek.

Mi a helyzet azonban a fehér színnel?

Nos, errôl rendszerint hallgat a fáma, még a standard sem nagyon emlegeti ezt a változatot. A laikus mindenesetre nem érti, hogy miért az általános ellenôrzés a fehér boxerekkel szemben.

A dolog háttere egyszerû. Annak idején az egyik bulldog, amelyet a fajta kitenyésztése során használtak, teljesen fehér volt. Így már könnyû elképzelni, hogy – az öröklôdés törvényének megfelelôen – eleinte sok fehér vagy majdnem fehér boxer kölyök született. Hogy csökkentsék a fehér kölykök születésének a valószínûségét, sohasem pároztattak fehér szülôkkel. De sokan még ennél is továbbmentek, és a fehér kölyköket születésük után nyomban elpusztították.

No persze ennek ellenére mind a mai napig elôfordul, hogy fehér boxer születik. Néhányuk gazdára akad, családi kedvenc lesz belôle. Hiszen fehér boxer kutyánk ugyanolyan elbûvölô tud lenni, mint bármely más színû fajtatársa. Típusos példánynak viszont mégsem tekinthetô, mint ahogy egy sima szôrû uszkár, egy hosszú lábú tacskó és egy bullterrier alkatú agár sem. Fehér boxerünk tehát hiába „próbálkozik”, soha nem lesz díjnyertes.

Ettôl még azonban a világ egyik legjobb, legnagyszerûbb kutyája lehet!


bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.0831 másodperc, 0.0145 lekérdezési idő.