SZÍVFÉRGESSÉG
Zola, péntek 26 február 2016 - 12:12:18

A jó idő, ahogy beköszönt úgy ismételtével, újabb problémákkal fognak találkozni a kutyatartók. Egyre többször lehet lesz, hallani majd ismét ezekről a gondokról. Én is úgy gondoltam, hogy kicsit utána járok a dolognak és összeszedek hasznos információkat ezekről a parazitákról, ezek pedig nem mások, mint a szívféreg és a bőr férge. Sajnos egyre több kutyatartó fog már találkozni velük a kishazánkban is. Igaz egyenlőre, túlzott félelemre nem ad okot mivel Magyarországban előforduló esetek szám elenyésző, kicsi. De azért nem árt, ha óvatosak vagyunk és időben elkezdjük kellő gondossággal a megelőzést és megfelelő időt fordítunk rá. De akkor lássuk, hogy pontosan mivel is állunk szemben.

Húsevő állatokban, így kutyában és macskában is többféle Dirofilaria fonálférgek családba tartozó parazita faj fordul elő, amelyek közül kettő Magyarországon is előfordul. Az egyik a szív dirofiláriózist, vagyis a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis, ami a leírások alapján Spanyol- és Franciaországban régóta megtalálható volt, innen hurcolták be az Egyesült Államokba és terjedt tovább Európában is. A folyamatos felmelegedés miatt sajnosmár Magyarországon is megjelentek már. A másik faj pedig a Dirofilaria repens, ami Magyarországon már régóta gyakori. Ez utóbbi a bőr dirofiláriózist vagyis a bőrférgességet okozza.


Mi is a szívférgesség?
A szívférgesség egy súlyos, sokszor halálos kimenetelű, élősködők által okozott megbetegedés, amely már hazánkban is terjedőben van. Az ún. szívférgek (Dirofilaria immitis) okozzák, amelyek a beteg állatok tüdejében, szívében, valamint az ezekhez kapcsolódó nagyerekben élnek, súlyos tüdőbetegséget, szívelégtelenséget és egyéb szervek károsodását okozva. Ritkán emberekben is előfordul kevésbé súlyos tüneteket okozva.
Nem csak a házi kedvenceink, hanem a vadon élő húsevők és a kóbor kutyák is ki vannak téve a fertőzésnek, a települések környezetében így fontos fertőzési forrásnak tekinthetőek.Szívférgesség kutyákban


A kutya a szívférgesség természetes gazdája, ami azt jelenti, hogy a benne élő szívféreg lárvák képesek felnőtt férgekké érni és utódokat létrehozni. Amennyiben a fertőzés kezeletlenül marad, a férgek száma folyamatosan nő, akár több száz is lehet. A férgek jelenléte visszafordíthatatlan károsodást okoz a szívben, a tüdőben és a verőerekben. Ennek köszönhetően a fertőzés egészségkárosító hatása az élősködők elpusztítása után is fennmarad. Az előzőekből következik, hogy a szívférgesség elleni védekezés legfontosabb lépése a megelőzés, valamint, ha a fertőzés már fennáll, a mielőbbi kezelés.


Hogyan történik a szívféreg fertőzés átvitele egyik állatról a másikra?


A szúnyogok fontos szerepet játszanak a szívférgek fejlődési ciklusában. A fertőzött kutyában vagy vadon élő húsevőben élő felnőtt nőstény férgek mikroszkopikus méretű újszülött lárvákat, ún. mikrofiláriákat hoznak létre, amelyek a gazdaállat vérében keringenek. Amikor a szúnyog vért szív egy fertőzött állatból, ezeket az apró lárvákat is felszívja.

A szúnyog szervezetében fejlődési ciklusuk folytatódik, és 10-14 nap alatt ún. fertőző lárvává alakulnak. Amikor ez a szúnyog újra vért szív egy másik kutyán, macskán vagy vadállaton, ezeket a fertőzőképes lárvákat az állat bőrére pottyantja, amelyek a szúrási csatornán át jutnak be új gazdájukba. Ez után kb 6-8 hónappal fejlődnek ki a felnőtt férgek amennyiben a gazda immunrendszere nem semmisíti meg őket. A felnőtt férgek kutyában általában 5-7 (!) évig élnek. Kifejlett mérete akár a 10-40 cm-t is elérheti
Azért van az, hogy férgek hosszú életkora teszi lehetővé, megelőzés nélkül szezonról szezonra növekedjen a férgek száma az adott gazdaállatban.


Melyek a szívférgesség tünetei kutyákban?


A fertőzés kezdeti stádiuma tünetmentes vagy enyhe tüneteket okoz ez minden esetben a gazda állattól és annak állapotától füg. Minél régebbi a fertőzés (vagyis nagyobb számú a jelenlévő élősködő), annál nagyobb az esélye a tünetek megjelenésének. Az aktív vagy súlyosan fertőzött, esetleg más betegségben szenvedő kutyákban súlyos tünetek is megjelenhetnek.
Jellemző tünetek:
- a folyamatosan fennálló köhögés,
- fáradékonyság (akár kis mértékű testmozgástól),
- a séta, játék elutasítása
- csökkent étvágy,
- fogyás.
- A has térfogatának megnövekedése, mert folyadék halmozódhat fel benne a jobb szívfél elégtelen működése miatt.


A gyógyítás nagyon sokáig tart és veszélyes is lehet, mert az elpusztult férgek szívelégtelenséget, érelzáródást okozhatnak, ezért nagyon nagy hangsúlyt kell fordítani a megelőzésre!
Ahogy a betegség előrehaladottabbá válik, szívelégtelenség is kialakulhat, ez sokszor a has megnövekedését okozó ún. hasvízkórral jár. Ha nagyszámú szívféreg van jelen egy kutyában, ezek akár el is zárhatják a véráram útját, így hirtelen keringési összeomláshoz és a vörösvérsejtek széteséséhez is vezethet. Ezen súlyos szövődmény jelei a hirtelen fellépő nehezített légzés, halvány szájnyálkahártya, sötét színű, véres vagy kávészínű vizelet sárgaság majd sokkos állapot előzi meg. A férgek sürgős eltávolítása nélkül ezt a legtöbb kutya nem éli túl.

Abban az esetben, ha kisszámú a féreg a szívben és a tüdőartériában, az ún. idült forma alakul ki: ez fáradékonysággal, nem túl gyakori köhögéssel, időnként nehézlégzéssel, lesoványodással jár.

A betegség diagnosztizálása a tünetek alapján és vérvizsgálattal történik. Nehéz a lárvák elkülönítése a bőrférgességet okozó lárvákétól, de külföldön és nemsokára itthon is elérhetőek majd olyan gyorstesztek, melyek vérből kimutatják a felnőtt férgek jelenlétét, akár a még tünetmentes állatból is.

A szívférgesség esetében még inkább a megelőzésre kell fektetnünk a hangsúlyt, mivel a gyógykezelése komoly veszélyt jelent az állatra. (A sok halott féreg a vérpályában trombózist okozhat életfontosságú szervekben) A bőrférgességnél alkalmazott, bőrre cseppenthető spot on készítmények hatékonyak a megelőzésre. Ezek alkalmazását a szúnyogok megjelenése előtt egy hónappal érdemes elkezdeni.
Létezik olyan tablettás féreghajtó készítmény is, mely hatékonyan képes megakadályozni a lárvák elszaporodását a vérben. Szezonban ezt is havonta kell alkalmazni.
Már nem csak a melegebb éghajlatra utazóknak kell megvédenie kedvencüket a szúnyogoktól, mert megérkezett hazánkba is a szúnyogok által terjesztett két új betegség, a szívférgesség és a bőrférgesség. A hatékony védekezéshez meg kell ismernünk az ellenséget!


Mennyire van kitéve házi kedvencünk a fertőzésnek?


Sajnos hazánkban nincsenek teljesen egyértelmű adatok a szívférgesség előfordulásáról, de az egyértelműen elmondható, hogy folyamatosan terjedő betegségről van szó. Az ország keleti feléről származik a legtöbb bejelentett eset. Budapesten fertőződött házi kedvencről egyenlőre nincs hír.

A fertőzésnek leginkább kitett kedvencek a nedves, erdős területekre, illetve a keleti országrészbe kiránduló vagy ott élő kutyák. A keleti országrészből származó rossz állapotú, mentett kutyusok körében találták a hazai kollégák a legtöbb szívférgességgel fertőzött beteget.

Külföldre kiránduló kedvenceink nagyobb mértékben vannak kitéve a fertőzésnek, ha Dél-Európába utaztatjuk őket, mivel ott az éghajlati sajátosságok méginkább kedveznek a szívférgesség terjedésének.

Amerikában, ahol a szívférgesség már jó ideje mindennapos állategészségügyi probléma, időről időre frissített térképek állnak rendelkezésre az egyes területek fertőzöttségét tekintve, sajnos Európában még nincsenek ilyen naprakész adatok.


Mit kell tudnia egy gazdinak a szívférgesség szűréssel kapcsolatban?


A szívférgesség egy súlyos, fokozatosan romló állapottal járó betegség. Minél előbb derül rá fény, annál jobb a gyógyulási esélye az érintett állatnak. Kevés olyan korai jele van a fertőzöttségnek (ha van egyáltalán), amely állatorvosi segítséggel kimutatható. Ehhez vérmintára van szükség, és a vérben jelenlevő mikroszkópikus lárvákat vagy a felnőtt férgekről leváló apró fehérjerészeket tudja kimutatni.
Rendelőintézetben levet vért laboratóriumi vizsgálatot kell végezni ahol kimutatható és értékelhető az eredmény. A felnőtt nőstény férgeket kimutató gyorstesztet, míg a laborunkban lehetőség van a mikroszkópikus lárvákat kimutató legmegbízhatóbb, ún. Knott-teszt, valamint további tesztek elvégzésére is.


Mikor kell a szívférgesség szűrést elvégeztetni?


Mivel hazánkban nem ismerjük pontosan a fertőzöttség mértékét, a külföldi ajánlások figyelembe vételével határozzuk meg a szűrés gyakoriságát és módját.

Bonyolítja a szűrési eredmények értékelését, hogy hazánkban egy rokon faj, a Dirofilaria repens, az ún. bőrférgesség kórokozója is jelen van, de létezik a kétféle fertőzés elkülönítésére kifejlesztett speciális teszt is. (A bonyodalmat a 2 faj fertőző lárváinak hasonlósága okozza.)

Minden kutyát évente érdemes szűrni a fertőző lárvák és a felnőtt férgek vérbeli jelenlétére

• 7 hónap alatti kölyköknél szűrés nélkül is el lehet kezdeni a megelőző kezelést (mivel legalább 6 hónap kell a kimutathatósághoz). 6 hónappal az első preventív kezelést követően szükséges először tesztelni, majd ezt 6 hónap múlva ismételni. Ha ez negatív, akkor évente szükséges újra ismételni a szűrést.
• A kölykökhöz hasonlóan kell eljárni a korábban szívférgesség megelőzésben részt nem vevő kutyáknál, tehát 6 hónapos időközzel kétszer kell őket szűrni, majd ezt követően évente
• Ha kimaradt egy ideig a megelőző kezelés, azonnal kell tesztelni, majd 6 hónap múlva ismételni, ezt követően pedig évente.


Az évente történő szűrésre azért van szükség, hogy lássuk, hogy az általunk alkalmazott megelőző kezelés valóban hatékony-e az adott állatnál. A megelőzésre alkalmazott készítmények nagyon hatékonyak, de még így sem zárható ki 100%-ban a fertőzés veszélye. Amennyiben akár csak 1 adagnyi megelőző gyógyszer kimarad, kedvencünk megfertőződhet. Azt sem lehet teljes mértékben kizárni, hogy kedvencünk esetleg kiköpte a tablettát, vagy lenyalogatta magáról a bőrre csepegtetett készítmény egy részét.
Mivel a kezeletlen fertőzés súlyos megbetegedéshez vezethet, a szűrésre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy mielőbb kiderüljön, ha kedvencünk esetleg szívféreggel fertőzött.


Mi történik, ha a kutyám szívférgesség teszt eredménye pozitív?


Senki nem szeretné, hogy a kutyája szívférges legyen, de a jó hír az, hogy az időben felismert fertőzés kezelhető. Tüneteket mutató kutyánál az első cél az, hogy a kutyus állapota stabilizálva legyen, majd ezt követően igyekszünk elpusztítani a felnőtt férgeket és fejlődési alakokat a lehető legkevesebb mellékhatás jelentkezése mellett.

A soron következő lépések, ha a szívférgesség teszt eredménye pozitív:

• A pozitív (felnőtt féreg kimutatására alkalmas) gyorsteszt eredményt meg kell erősíteni egy más típusú, általában referencia laborban végzett teszttel, mert néha előfordulnak fals pozitív eredmények. Az ismétlésre azért van szükség, mert a szívférgesség kezelése nagyon kockázatos és drága, tehát a lehető legbiztosabban tudnunk kell, hogy valóban ezzel a betegséggel állunk-e szemben.
• Mozgáskorlátozni kell a kutyát rögtön a diagnózis kimondását követően, még akkor is, ha nagyon aktív kutyusról van szó… Sajnos a fizikai aktivitás megnöveli az esélyét annak, hogy a férgek súlyos kárt tegyenek a tüdő és a szív szöveteiben. Minél súlyosabbak a fennálló tünetek, annál komolyabb mozgáskorlátozásra van szükség.
• A következő lépés a kutya állapotának stabilizálása. Ez a tünetek súlyosságától függően akár hónapokig is eltarthat.
• Ezután történhet a kezelés megkezdése. Amennyiben a kezelő állatorvos úgy ítéli meg, hogy a kutya állapota elég stabil ahhoz, hogy meg lehessen kezdeni a felnőtt férgek elleni kezelést, egy több lépcsős kezelési protokollt fog javasolni. A tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató kutyáknak nagyon jó esélye van a gyógyulásra. A súlyosabb tüneteket mutató kutyáknál is van esély a sikeres kezelésre, de itt a kezeléssel járó komplikációknak előfordulásának sajnos nagyobb az esélye. A féreg fertőzöttség mértéke nem mindig korrelál a tünetek súlyosságával, így előfordulhat, hogy a nagy mennyiségű féreggel fertőzött kutyának is alig van tünete a fertőzés korábbi stádiumában.
• A kezelés eredményének követésére ennek befejezése után 6 hónappal a szűrés ismétlése, majd folyamatos megelőző kezelés a kutya egész életén keresztül, egész évben.

bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.1267 másodperc, 0.0161 lekérdezési idő.