Ma csak egy szülinaposunk van. Gratulálunk! :)
Boxer-Team (12)


Következö szülinaposok
28/01 mate.zsignar (34)
01/02 Anita74 (46)
01/02 dugo745 (46)

Felhasználó:

Jelszó:


Jegyezd meg!

· Fórum
» Versek
bullet3 Boxer-Team
11 júl : 08:05
Az oldalon nagyon sok a hibás felhasználói bejellenkezés! Aki nem tud belépni az küldjön egy e-mailt és megnézem mi a gond.
bullet3 Zola
04 máj : 16:04
Ezúton kérnék meg mindenkit, aki valamilyen formában fényképet, illetve a weboldal bármely logó ját lementi, és azt sajátjaként akarja felhasználni, az előtte egyeztessen velem. Meg közösségi oldalakon profilképként végkép ne akarjátok felhasználni! Mert megtévesztő és problémák lehetnek belőle. Köszönöm
bullet3 Boxer-Team
27 jan : 04:49
Ma lett 9 éves az oldal.
bullet3 Boxer-Team
01 dec : 07:41
Aki nem tud belépni az oldalra, mert elfelejtette a jelszavát az küldjön egy a es postafiókunkba, hogy tudjak neki segíteni.
bullet3 mlaci74
14 nov : 19:34
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Eladó kölyköt keresek lehetőleg kislányt vágott farokkal!
Ugye itt csak "Rendes" kutya tartók vannak!
bullet3 Boxer-Team
27 máj : 14:27
Kedves Regisztrált tagok!
Aki elfelejtette jelszavát vagy felhasználó nevét az küldjön egy az oldal címére és kérés szerint tetszőlegesre módosítom azt.
bullet3 Boxer-Team
23 nov : 19:20
Ezúton mondanám az illetőnek aki ugyan azt az üzenetet 10 szer küldte be az oldalra, hogy én látom az IP címét, a mobil szolgáltatóját és azt hogy honnan küldte be az üzenetet (területileg)! Neki köszönhetően tiltottam le a hozzászólásokat a fotópályázathoz mert nincs kedvem törölgetni kifelé.
bullet3 Boxer-Team
20 márc : 08:11
A Regisztráció a mai naptól ismételten csak formában lehetséges. Bővebb információ a REGISZTRÁCIÓ menüpontban található!
bullet3 Zola
23 dec : 14:07
A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs egy porszem se a szekrények mögött, tízféle sütit sütünk, és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz - vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk a családunkkal és szeretet Boxerünkel. Mindenkinek aki meglátogatta weboldalamat ezúton kívánok Békés Szeretetben és Boxerekben nagyon gazdag Boldog Karácsonyt!
Vendég: 1, Tag: 0 ...

Legnagyobb forgalom 183
(Tag: 0, Vendég: 183) Dátum: 04 aug : 09:46

Tagok: 311
Új tag: menyus
Ma
Összesen: 0
Egyedi: 0

Legtöbb
Összesen: 59790
Egyedi: 43923

Oldal ...
Összesen: 307078
Egyedi: 136237
Zola, szerda 28 március 2012 - 14:28:06

A KUTYA ANATÓMIÁJA:

A kutya általános állapota:

testhõmérséklete: 38,0 - 39,0 C között van.

A 39,0 - 41,0 C közötti testhõmérsékletet láznak, a 41,0 C fölötti testhõmérsékletet pedig magas láznak nevezzük.

pulzusszáma: 150 -180 / perc

légzésszáma: 10 - 40 / perc

A kutya anatómiai felépítése:

A kutya szervezetének alapvetõ egysége a sejt. Ugyanolyan felépítésû és mûködésû sejtek összessége alkotja a szöveteket. Ötféle alapszövetet különböztetünk meg: hámszövet, izomszövet, idegszövet, kötõszövet és a vér, amely tulajdonképpen folyékony kötõszövet.

A szerveket szerkezetük és mûködésük alapján nagyobb egységekbe, szervrendszerekbe soroljuk, amely hasonló szerkezetû és felépítésû, azonos feladat szolgálatában álló szervek csoportja. A szervrendszerek építik fel a kutya szervezetét.

A szervezet szervrendszerei:

- mozgatórendszer
- emésztõrendszer
- légzõ rendszer
- kiválasztó rendszer
- nemi szervek rendszere
- a keringési rendszer
- idegrendszer és érzékszervek

A mozgatórendszer:

A mozgatószervek mûködése abban áll, hogy megváltoztatja a testrészek egymáshoz képesti helyzetét vagy a szervezet helyzetét a térben. Ezt aktív vagy passzív mozgató-berendezések biztosítják. Ez utóbbihoz tartoznak a csontok, a porcok és a szalagok, az elõbbiekhez pedig az izomrendszer.

A csontváznak hármas feladata van:

- szilárd vázat alkot, amely egyben a test és az egyes testrészek alakját és méretét is meghatározzák,
- védi a test üregeiben helyet foglaló szerveket a külsõ behatásoktól,
- biztosítja az izmok és az inak tapadásának a felületet.

A csontokat alakjuk szerint hosszú, lapos és rövid csontokra osztjuk. A csontvázat, a csontok elhelyezkedése szerint a fej, a törzs és a végtagok csontjaira oszthatjuk fel. A csontok mozdulatlanul, vagy mozgékonyan lehetnek egymással kapcsolatban. A mozgékony kapcsolódás legjellemzõbb példája az ízület melynek részei: az ízületi porccal bevont csontvégek, az ízületi tok az ízület összekötõ szalagokkal, és az ízületi üreg a benne lévõ ízületi nedvvel.
A mozgás aktív szervei az izmok, amelyekre az összehúzódó képesség, a rugalmasság és az ingerlékenység jellemzõ. A csontos váz egyes részeit köti össze egymással és összehúzódva elmozdítják a csontokat, minek folyamán létrejön az egyes testrészek vagy a test egészének mozgása. Harántcsíkos és simaizmokat különböztetünk meg. Elõbbiekhez tartoznak az un. vázizmok, amelyek akaratlagosan mûködnek, gyors és nagy erõkifejtésre képesek, utóbbiakhoz a belsõ szervek falában lévõ izmok, amelyek az akarattól függetlenül, lassan, de kitartóan mûködnek. A szívizom kivételes izomszövetbõl áll, amely hosszú ideig, kitartóan, ugyanakkor nagy erejû mozgást végez.

Az emésztõrendszer:

A szájüreggel kezdõdik, amelynek bejáratát az ajkak határolják. Ebben helyezkedik el a nyelv, ami az ízlelésben és a táplálék keverésében játszik szerepet, valamint a fogak. A fog részei: a fog koronája és az ínybe ágyazott foggyökér. A fogak alakjuk, elhelyezkedésük és feladatuk szerint lehetnek: metszõfogak, szemfogak, elõ- és utózápfogak. A kutyának összesen 42 foga van, melyeknek a fogképlete a következõ:

- metszõfog:
alul: - 6 db
felül: - 6 db

- szemfog:
alul: - 2 db
felül: - 2 db

- elõzápfog:
alul: - 8 db
felül: - 8 db

- utózápfog:

alul: - 6 db
felül: - 4 db


A szájüreg a torokban, majd a garatüregben folytatódik, ami a légzõszerv funkcionális szerve is, mert az orrüreg és a légcsõ is ide nyílik. Ezután a táplálék a nyelõcsõbe kerül, ami azt a mellüregen keresztül a gyomorba továbbítja. A gyomor az emésztõcsõ kitágult szakasza, amely a hasüreg elülsõ részében helyezkedik el. Ezután a bél leghosszabb szakasza kb. 5 méter hosszúságú vékonybél következik, melynek részei a patkóbél, éhbél és a csípõbél. Itt történik az emésztés és a felszívódás. A bélcsõ hátulsó szakasza a vastagbél, ahol a bélsár kialakítása, a szervezetre káros anyagok kiválasztása és víz visszaszívása történik. A bélcsatorna utolsó része a végbél, a végbélnyílás.

A légzés szervrendszere:

A légutak az orrnyílásokkal kezdõdnek, majd a levegõ az orrüregbe jut. Az orrüreget a porcos orrsövény két részre, jobb és bal üregre osztja. A csontos belsõ fal részei a vékony csontlemezekbõl álló orrkagylók, amelyek az orrüreget három részre (felsõ, középsõ és alsó) orrjáratra osztják. A felsõ orrjárat nyálkahártyájában a szaglóhámsejtek helyezkednek el. Az orrüregbõl a garatüregbe jut a levegõ, majd a gégébe, amely porcos falú szerv. Ennek több feladata van: a gégefedõ nyeléskor zárja a gége bejáratát, nehogy táplálék kerüljön a légcsõbe, valamint itt helyezkednek el a hangszalagok, amelyek a hangadásban játszanak szerepet. Ezután a légcsõ vezeti tovább a levegõt a mellüregben lévõ tüdõbe. A tüdõ feladata az oxigén és széndioxid csere lebonyolítása. A tüdõ lebenyekre oszlik. A légcsõ két oldalra leágazó fõ hörgõk mind kisebb-kisebb ágakra osztódnak, végül az úgynevezett tüdõhólyagocskákban folytatódnak, ahol végbemegy a légcsere.

Húgyszervek:

Ezek szintén az anyagcsere szervei. A hasüregen kívül a gerincoszlop két oldalán helyezkednek el a vesék, amelyek a vérbõl a káros bomlástermékeket választják ki a vizeletbe. A vesék által kiválasztott vizelet a húgyvezetékeken át kerül a húgyhólyagba. A húgyhólyag a medence elülsõ részében helyezkedõ, igen tágulékony szerv, amely telt állapotban a hasüregbe is belóghat. Innen a vizelet elfolyását olyan záróberendezés gátolja, amely csak akaratlagos vizeletürítéskor nyílik meg. A vizelet a húgycsövön keresztül ürül, amely szukáknál a hüvelybe nyílik, kanoknál a hímvesszõben helyezkedik el.

A vérkeringés szervrendszere:

A vérkeringés központi szerve a szív. Ez a mellkasban helyezkedik el, négyüregû szerv, felül a jobb és a bal pitvar, alul pedig az ennek megfelelõ kamrák helyezkednek el. A szervezetbõl az elhasznált, széndioxid dús vért a vénák szállítják a szív jobb pitvarába, ahonnan a jobb kamrán keresztül a tüdõbe jut. Itt megtörténik a csere, a vér széndioxidot leadja és oxigént vesz föl, majd a tüdõvénákon át a bal pitvarba áramlik. Ezt nevezzük kis vérkörnek. A nagy vérkör: a felfrissült vér a bal kamrán keresztül az egész szervezetben történõ szétáramlása.
A vér az erekben keringõ folyadék. Szalmasárga vérsavókból és az ebben lévõ vörös- és fehérvérsejtekbõl áll. A vörösvérsejtek az oxigént és széndioxidot szállítják, a fehérvérsejtek a szervezet védekezésében vesznek részt.

Az idegrendszer és érzékszervei:

Az állati szervezet sokféle szervének bonyolult, de harmonikus mûködését az idegrendszer szabályozza és irányítja. Központi és környéki idegrendszerbõl áll.
A központi idegrendszer: az agyvelõbõl és a gerincvelõbõl áll. Az agyvelõ a koponyacsontok által körülzárt koponyaüregben foglal helyet és egy hármas agyvelõburok is védelmére szolgál. Az agyvelõ végzi a szervezet legfõbb irányítását. A gerincvelõ a gerinccsatornában helyezkedik el, szintén hármas burok védi és az agyvelõ irányítására az egyszerûbb idegi tevékenységeket szabályozza.
A környéki idegrendszer: az egész szervezetet behálózó kötegszerû vezetékekbõl, az idegekbõl áll. Az érzõ idegek a külvilág ingereit szállítják a központokba, a mozgató idegek pedig a központ utasításait viszik a különbözõ szervekhez.

A kutya érzékszervei:

A szaglás: a kutya számára a legfontosabbnak tartott érzékelés. A gáznemû anyagok ingereit az orrüregben lévõ szaglószerv veszi fel. Az orrjáratok nyálkahártyájában, az orrüreg felsõ részében lévõ szaglósejtekben vannak a szaglóideg rostjainak végzõdései. A kutya az emberhez képest a jobb szaglását nemcsak a nagyobb felületû, bonyolultabb felépítésû szaglóhámjának köszönheti, hanem az agy nagyon fejlett szaglókérge is szerepet játszik benne.

A hallás: a kutya számára fontos érzékelés. Ez az érzékszerve is sokkal fejlettebb az emberénél. A kutya képes hallani minden olyan erõsségû és frekvenciájú hangot, amelyet a normális emberi fül meghall, sõt még azokat a hangokat is amelyek az emberi fül hallási tartományán kívül esnek.

A látás: az ember látóképességénél gyengébb. A kutya vadászó életmódjából kifolyólag, mint minden ragadozó, nagyon jól érzékeli a mozgó tárgyakat és nagyon jó a távolság becslése. A térbeli látása viszont csak egy keskeny sávra korlátozódik, ellenben a szemeinek elhelyezése folytán látószöge jóval nagyobb az emberénél.

Az ízlelés: a kutya számára is megkülönböztethetõ a négyféle alapíz: a sós, az édes, a keserû és a savanyú, és ezek kombinációjából képes az étel izét felépíteni.

A kutyák a bõrön lévõ receptorok segítségével képesek még megkülönböztetni, érzékelni a nyomást, a tapintást, a hideget, a meleget, a fájdalmat.

Designer : Hossein raD

Oldal létrehozási idő: 0.1154 másodperc, 0.0298 lekérdezési idő.