Félõs kutya
Zola, péntek 08 október 2010 - 12:57:00

Félõs kutya!!Igen, ilyen is van és nem is kevés. A kutyák körülbelül 20%-a különféle félelmi zavarokban szenved.A kedvenc négylábú félõs viselkedése a gazda számára sok esetben kényelmetlen, zavaró helyzeteket teremthet, problémákat okozhat. Sok esetben az állat félelme agresszióba megy át. Ekkor a kezdeti, csupán kellemetlen szituáció könnyen veszélyhelyzetté fajulhat, vagy súlyosabb esetekben drámai következményeket hagyhat maga után.

Vizsgálatok adatai alapján megállapítható, hogy félelmi reakciók szukák esetében jóval gyakoribbak, mint kanok esetében. Egy másik, szintén vizsgálati statisztikából eredõ megállapítás, hogy az úgynevezett problémás kutyák (menhelyi-, utcakutyakénti elõélet, verés, bántalmazás, baleseti trauma, tartós stressz utáni állapot stb.) esetében a félelem nem egyedüli zavar, hanem több viselkedészavarral együtt jelentkezik.A kutyák félelmét a viselkedéskutatások alapján két különbözõ megnyilvánulási csoportba soroljuk.


1./ Passzív félelem: A kutya látható külsõ jelek (Calming-szignálok) segítségével közli a környezetével a félelmét. Sok esetben rövid idõn belül, több jelbõl álló sorozatot ad le annak érdekében, hogy megszûnjön a félelmét kiváltó ok. Amennyiben ez nem vezet eredményre megpróbál kikerülni a számára kellemetlen, félelmet kiváltó helyzetbõl. Morogni, ugatni kezd, irányt változtat, gazdája (falkavezére, falkatársa) közelében keres védelmet. Ha ez sem segít, akkor félkörívszerû utat tesz meg a vélt vagy valós félelmet okozó pont körül, elmenekül és/vagy elbújik.2./ Agresszív félelem: A manapság okkal és ok nélkül sokat emlegetett agresszív, támadásra hajlamos kutyák egyik jelentõs csoportja ezekbõl tevõdik össze. Ez a magatartás annak a közismert stratégiának az állati megnyilvánulása, amely szerint a támadás a legjobb védekezés.Tünetek

Az ember számára nevetségesnek ható esetektõl kezdõdõen a néhány másodperc alatt súlyos harapásban végzõdõ esetekig bezárólag a tünetek rendkívül változatosak lehetnek.A közismertebb tünetek közül itt csupán néhány kiemelt példa:

- A kutya remegni, lihegni, idegesen járkálni kezd, ha a gazdája eltávolodik tõle vagy észreveszi, hogy egyedül kell otthon maradnia.

- A lakásban, autóban egyedül hagyott kutya megrongálja a környezetét, esetleg vizeletet, ürüléket hányadékot hagy maga után.

- Az egyébként barátságos kutya idegen emberektõl fél, nem közeledik hívásukra, megpróbál elkerülni minden lehetséges kontaktust velük.

- Az egyébként normális viselkedésû kutya idegen kutyák vagy más állatok közeledésekor félelmében agresszív viselkedésbe való átmenetet mutat.

- Erõs vagy számára új hang, fény vagy szaghatásoktól mutat félelmet, (telefon, csengõ, porszívó, erõs vagy váltakozó fényforrás, illatszer vagy vegyianyag) nem megy ezek közelébe, megugatja ezeket, vagy elmenekül a közelükbõl.

- Félelmi tünet, ha egy kutya még játékát vagy gazdáját sem követi a vízbe, esetleg nem hajlandó úszni. A spriccelõ víztõl, fürdetéstõl való idegenkedés, félelem szintén gyakori tünet.

- A kutya nem hajlandó gazdáját követni forgalmas, zajos, idegen emberek tömegébe. A számára félelmet kiváltó helyzetbõl úgy próbál kikerülni,hogy inkább leül, lefekszik, vagy egyszerûen mereven megáll.

- Ugatás, csaholás, pánikszerû menekülés pld. tûzijáték, petárdadurrogtatás vagy lövés hallatán.

- Vihar, égdörgés, villámlás esetén nyüszíteni kezd, fülét hátralapítja (bizonyos fajták esetében és a sajnos emberi barbarizmusból eredõ fülvágás miatt ez sokszor lehetetlen!) menekülni próbál, vagy elbújik.Okok

Ahhoz, hogy megértsük, miért fél az egyik kutya valamitõl, amitõl egy másik nem, vagy esetleg fordítva, tudnunk kell, hogy az állat félelmét kiváltó okokat három csoportra oszthatjuk. Sajnos sok estben az okok kombinációja áll elõ, ami rendkívül nagy pszichikai megterhelést jelent az állatnak.1./Öröklõdési, genetikai okok:
Egyes tenyésztõk, valamint az úgynevezett kutyaszaporítók hibája, hogy nem veszik észre, ha egy állat a félelem jeleit mutatja. Vagy ami még rosszabb: észreveszik ugyan, de hanyagságból és nyerészkedési vágyból eredõen mégis tovább szaporítják az egyedet. A szaporodás során a félõs viselkedési formát örökölhetik a kölykök, majd azok leszármazottjai is.

Különösen nagy számban fordul ez elõ egy-egy divathullámszerûen népszerûvé vált faj esetében. Ezen esetek során mint egy kutyagyár módjára a fajta viselkedési jellemzõit teljesen figyelmen kívül hagyva, az FCI fajtaleírást fõként a küllemre, kinézetre, méretre értelmezve szaporítják az állatokat.

Félõs vagy nem félõs - mindegy, lényeg, hogy sok legyen és fizessenek érte.

2./ Tapasztalati okok: Két alapjában különbözõ korban szerzett negatív tapasztalat lehet okozója a félõs viselkedésnek. Azért kell a két idõponti megkülönböztetés, ugyanis más pszichikai síkon rögzõdnek a szerzett élmények, más módszereket igényelnek a késõbbi tréning, gyógyítás, kezelés esetén.

A kölyökkutya 8-12 hetes kora között eltelt idõben, a testvérei által, idegen kutyák, vagy (ami szélsõséges eset) a szülei által okozott fájdalom vagy pszichikai megrázkódtatás. illetve emberek által okozott fizikai fájdalom, trauma (ide sorolandó a fül és farok részleges, vagy teljes amputációja is!) a tapasztalati okok közé sorolható.

Tudni kell, hogy minden kutya életében ez a 4 hét az úgynevezet szenzibilis fázis, ezidõ alatt gyûjti össze azokat a tapasztalatokat, amelyek elengedetlenül szükségesek az életben maradáshoz. Szintén ebben az idõintervallumban gyûjti össze és raktározza el agyában azokat az információkat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a késõbbiek során a szocializált együttéléshez, kutyákkal és emberekkel egyaránt.

Tapasztalati ok lehet a félõsségre, ha az állatot 3 hónapos kora után, elkerülve a testvérek, szülõk mellõl, az új ember - kutyafalkában éri valamilyen erõs fájdalomérzet, negatív vagy traumatikus hatás.Mind a két esetben teljesen mellékes, hogy a félelmet kiváltó hatás egyetlen egyszer, vagy ismétlõdve történt meg.3/ A kutya gazdájának helytelen viselkedése:
A gazda viszonyulása, magatartása az állathoz jelentõs tényezõ a félõs kutyák esetében. Sok ember jót akarva, egyfajta szeretettõl vezérelve, de teljesen rosszul reagál, amikor a kutyáján a félelem jeleit véli észrevenni.

Általában minél kisebb testû és súlyú egy kutya, annál markánsabb a gazdák helytelen magatartásformája, helytelen cselekedete. A nagyokat megpróbálják pórázrángatással jobb belátásra bírni vagy szép szóval, simogatással nyugtatgatni. A közepesnek mondhatókat leginkább kézzel-lábbal próbálják a gazdik a félelem forrásától megvédeni. Míg a legkisebbeket egyszerûen ölbekapják, gondolván, érti a kutya: védelek tehát ne félj - bár, ha a félelem oka nem szûnt meg.

Azonban ezek az emberi viselkedésformák erõsen kontraproduktív hatásúak. ugyanis a kutyák ezeket mint indirekt dicséreteket értelmezik. Ezen emberi cselekedetek, testi jelbeszédformáikkal a kutyában megerõsítik azt az érzést, hogy valóban félni kell, hiszen maga a falkavezér (vagy magasabb rendû falkatárs) védelmi intézkedéseket tesz.

A kutya nem tudja megérteni, hogy az ember védelmi viselkedését nem a valós veszély, a félelmet kiváltó ok, hanem önmaga félelmi reakciója váltotta ki.Lehetséges terápiás megoldások


Az akadémiai állatgyógyászat általában nem tudja kezelni a kutyák félelmét, hacsak már nem klinikai kísérõ tünetek jelentkeznek. Természetesen kivételt képezhetnek a természetgyógyászati módszereket ismerõ és alkalmazó állatorvosok.

A pszichikai tünetek (ezek teszik ki az esetek túlnyomó többségét) esetén különféle terápiák jelenthetnek jó megoldást a félelmi zavarok megszüntetésére.Amíg a kutya gazdája nem dönt véglegesen arról, miként akarja kezelteti kedvenc társát., addig a legjobb amit tehet, hogy elkerüli a problémás szituációkat. Az ismétlõdõ félelmet kiváltó ok nagymértékû - ezáltal káros - stresszállapotot vált ki az állatban.Sok esetben (ha a gazda 100%-os biztonsággal tudja a félelmet kiváltó okot, és azt, hogy mely idõpontban lépett föl elõször a félelem jele) nagymértékben segíthet természetgyógyász által elõírt szakszerû Bach-virágterápia vagy homeopatiás kezelés.Komplikáltabb az eset, ha az ok a gazda számára nem egyértelmû, a kutya elõélete ismeretlen. Ilyenkor egy állat-terapeuta szakszerû analizálása segíthet. Ezt követõen a gazdával közösen az ember és kutyaspeciális helyzetére, körülményeire, elvárásaira szabott viselkedésterápia jelentheti a megoldást. Egy ilyen, a kutya félelmét csökkentõ, elmulasztó, legyõzõ viselkedésterápia a legtöbb esetben magában foglal egy deszenzibilizáló fázist, ezt követi egy ellenkondicionálási periódus, majd speciálisan a problémás szituációra szabott tréning fejezi be a terápiát.

A legsúlyosabb - amikor a kiváltó ok tisztán traumatikus, pszichikai és nem fizikai eredetû - esetekben a kutya olyan idegállapotban van, hogy sem egy tréning, sem egy terápia nem kezdhetõ el. Gyógyszeres kezeléssel (feltétlenül állatorvosi, állat-természetgyógyászati konzultáció után) lehetséges az állatot egy olyan állapotba hozni, hogy egy viselkedésterápia elkezdhetõ legyen vele.
Gondoljon arra, hogy Ön most a kutyája helyett is olvasott... az ember és a kutya jobb együttéléséért.

 

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.1420 másodperc, 0.0172 lekérdezési idő.