Gyerekek és Kutyák...
Zola, vasárnap 22 március 2009 - 15:23:08

A kutya ma már nem csak egyszerû házõrzõ, s nem is csupán az ember hû barátja. Egyre inkább családtagként kezeljük, aki nem egyszer még a lakásban is helyet kap.


A kutya hûséges társ, sõt, nagyszerû barát. Ha rosszat mondasz, biztosan nem fog megsértõdni, minden este hûségesen ül az ajtó elõtt, s õrzi a házat, amíg Te pihensz. Ha pedig rászánsz egy kevés idõt, hogy foglalkozz vele, akkor kitörõ örömmel fogad minden pillanatot, amit veled tölthet. Hát ezért szeretjük annyira a kutyákat.

Vannak azonban aranyszabályok, amiket be kell tartani. Sokan félnek attól, hogy gyermekük sérülést szenvedhet, ha kutya van a háznál, hiszen míg kicsi, nem értheti miért nem szabad meghúzni a kutya fülét, vagy sapkát húzni a fejére. És a kutyák ilyenkor váratlanul reagálhatnak. Ha a szülõ új kutyát vesz, elõtte áll a lehetõség, hogy olyan fajtát válasszon, amely a gyermek számára ideális; egy nyugodtabb, kedvesebb négylábút.


A kutya a legjobb tanár

A kutyák fontos szerepet tölthetnek be egy gyermek életében. Nemcsak óvják gazdájukat az idegenektõl, de a velük folytatott játék jótékony hatással van a gyermek fejlõdésére is. Emellett számtalan olyan dolgot is megtanulhatnak, ami késõbb elõnyükre válik; gondoskodást, felelõsségtudatot és toleranciát.

Ha a szülõ megérteti gyermekével, hogy az állatokról gondoskodni kell, a gyermek elsajátít egy olyan képességet, mely néha még a felnõttekbõl is hiányzik; a felelõsségtudatot. Ha a gyermek gondoskodhat a kutyáról, az számára egyfajta játék, hiszen eljátszhatja a felnõtt szerepét, aki gyermekérõl gondoskodik. Ebbõl a játékból azonban megtanulja mit jelent a gondoskodás.

A kutyával való játék szintén egyfajta lecke a gyermek számára. Miközben felhõtlen örömmel játszik négylábú barátjával, megtanulja, hogyan tartsa õt tiszteletben. Elõbb vagy utóbb rájön, hogy kutyája nem tûri el a durva viselkedést (fülcibálás, dobálás), hiszen számára ez kellemetlen érzés. Ebbõl a gyermek megtanulja mit jelent a tolerancia, mások tiszteletben tartása.Néhány lépés a játékos tanuláshoz


1. A tolerancia

Kezdetben jobb, ha a szülõ is részt vesz a kutyával való közös játékban, hiszen a kisebb gyermekek általában nincsenek tisztában azzal, mit tûr el egy kutya és mit nem. Fontos elmagyarázni, hogy miért nem szabad bántani, cibálni a kutyát, megértetni a gyermekkel, hogy nem egy plüssjátékról, hanem élõlényrõl van szó. Ha a gyermek ezt megérti, késõbb már biztosan nem tesz olyat amiért a kutya rámordulna és ezzel megijesztené.

2. A felelõsségtudat

Rohanó világunkban szinte alig jut idõ arra, hogy gondoskodjunk állatainkról. Érdemes egy listát összeállítani, mikor mire van szüksége a kutyának. Az állateledel egy hónapra szükséges mennyiségét nagyjából ki lehet számolni, így elegendõ havonta egyszer beszerezni a szükséges tápokat, konzerveket. A gyermek felelõsségtudatának kialakításában sokat segíthet, ha õ is részt vehet a kutya gondozásában. Rábízhatjuk kezdetben az etetést, a kutya ivóvizének cseréjét, s késõbb akár sétálni is elviheti.

3. Ha megnõ a kutya

A gyermekek sokszor rajongásig szeretik a kiskutyákat, ha azonban a kis négylábú hirtelen megnõ, nem egyszer elvesztik érdeklõdésüket. Érdemes közös programokat szervezni, új játékokat kitalálni, ami a gyermek számára nemcsak kikapcsolódást, de önbizalmat is ad. Érdemes lehet hétvégenként kutyaiskolába járni, ahol az új feladatokat a gyermek taníthatja meg kedvencének, s a szórakozás mellett sikerélményeket is szerezhet.

4. A kreativitás növelése

A gyermekek számára mindig nagy örömet okoz, ha játszhatnak, és alkothatnak valami újat. Ha kedvenc négylábú barátjuknak is köze van a tevékenységhez, még nagyobb lelkesedéssel fognak hozzá. Érdemes új kutyaólat, vagy takarót készíteni a négylábú családtagnak, melyben a gyermek is részt vehet.
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.1006 másodperc, 0.0141 lekérdezési idő.