A szülõi felelõsség
Zola, vasárnap 22 március 2009 - 13:55:09

A szülõi felelõsség

Minden gyermek felügyeletet és gondoskodást igényel, a legtöbb esetben ezért a gyermek szülei a felelõsek. Ezért írják le a gyermekek gondozására vonatkozó kötelezettségeket és jogokat a „szülõi felelõsség” kifejezésével.
A KSH adatait alapul véve, Magyarországon szinte minden hónapban legalább egy gyermek áldozatul esik kutya támadásának! Ezeket a támadásokat - fajtától függetlenül- a szülõk, nagyszülõk, családtagok által valamilyen célból otthon tartott kutyák okozzák. Akit harapott meg már kutya az tudja, hogy a fizikai fájdalom mellett milyen pszichés terhet, elõítéletet jelent ez a késõbbi életében. Mekkora sokkhatás érheti azt a gyermeket, aki épphogy megtanult járni, felügyelet nélkül egyedül, érdeklõdve próbálja felfedezni az otthoni világot, és éppen az õ biztonsága érdekében elzárt, láncon tartott házõrzõ harapja? Ez a trauma, - amennyiben a gyermek túléli- egész életében kísérteni, fogja.

-2007. augusztus, a család által valamilyen célra tartott, elmondásuk szerint egyébként szelíd „harci” kutya tisztázatlan körülmények között megölte a kétéves Dominikot.

Szélsõséges példája ez a szülõi felelõtlenségnek, de a kutyás tragédiák mellett, - mert nem csak ilyen létezik- érdemes megemlíteni, hogy az õrizetlenül hagyott apróságok gyakorta sodorják magukat életveszélybe. Olyan adattal a KSH sem rendelkezik, amely tartalmazná, hogy hány gyermek halt meg, mert a konnektorba nyúlt, megette az elzáratlan gyógyszereket, vagy netán kizuhant az emeletrõl, mert a szülei a másik szobában éppen a tv-ét nézték, míg a gyermekük felfedezõútra indult. A gyermektragédiák kizárólagos felelõsei mindig a felnõttek, bármi történik is!
Természetesen senki nem azt várja el a szülõktõl, hogy a gyermekét burokban nevelje fel, és megfossza õt a gyermek-kutya kapcsolat csodálatos élményétõl, de azt tudomásul kell venni, hogy egy gyermek reálisan nem tudja megítélni, az intõ jelekbõl felismerni a veszélyhelyzetet. Ezért fontos, hogy amíg a gyermek nem tanulta, s értette meg a kutyával kapcsolatos szabályokat, addig soha ne maradjon felügyelet nélkül kutya-kutyák társaságában. A kutya a gazdája távollétében, - annak irányítása nélkül- az ösztöneire hagyatkozva gondolkodik, cselekszik, védi, óvja a területét, birtokolja táplálékát, játékát és a megszerzett rangját. Egy domináns beállítottságú kutyánál (méretétõl függetlenül) elõfordulhat, hogy „rendre” utasítja a „betolakodó”, védtelen gyermeket, aki könnyen súlyos sérülést is szenvedhet. A felelõs szülõ feladata, hogy megvédje gyermekét az ilyen helyzetektõl.


bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.0902 másodperc, 0.0141 lekérdezési idő.