Mit jelent a Büntetés
Zola, vasárnap 22 március 2009 - 13:46:01

Mit jelent a büntetés?

A nevelés két alapvetõ tényezõje a jutalom és a büntetés. De pontosan mit is jelent a pozitív és negatív megerõsítés?

Sajnos széles körben elterjedt az a tévedés, hogy a büntetés hatásosabb, eredményesebb nevelési forma, mint a jutalmazás. Tény, hogy bizonyos magatartásformák megszüntetését csak tiltással, s az ehhez kapcsolódó büntetéssel lehet a kívánatos irányba befolyásolni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden nevelési folyamatnál elég lenne csupán a büntetés alkalmazása. A rabszolgát a félelem motiválja, minden percben a korbácsot figyeli és azt, hogy hogyan tudja elkerülni a fájdalmas büntetést. Folyamatosan a menekülés és a bosszúállás lehetõségét keresi, így nem érdekelt az elvégzendõ munka megbízható végrehajtásában.

A büntetés

Alapjában véve a viselkedés megerõsítése ugyanúgy, mint a jutalmazás. A jutalmazás a kívánt viselkedést megerõsíti, a büntetés a nem kívánt viselkedést gyengíti, kiküszöböli, megszünteti. Egyszerûbben: negatív érzelmeink, fizikai erõnk kifejezése mellett tudatjuk a kutyával, hogy rosszat cselekedett. „Pfúj rossz, nem szabad” szavak rosszalló hangsúllyal történõ kifejezése mellett, amennyiben szükséges fizikai büntetés kíséretében tudatjuk a kutyával, hogy amit cselekedett az számunkra nem kívánatos.
Fontos a kívánt eredmény elérése érdekében, hogy „kutyanyelven” szóljunk a kutyához. Egyszerû példa: ha a kutyának tiltószóként azt mondom: „Fúj” nem fog történni semmi, mert önmagában a szónak semmi jelentõsége nincs a kutya számára. Csak akkor lesz jelentõsége, ha valamilyen kényszerítõ eszköz alkalmazásával a tiltószóhoz kialakítok egy feltételes reflexet. Ám, ha ugyanebben a helyzetben azt mondom: „Rrrrossz”, morgó mély „ó”-val hosszan pergetett „r”-rel akkor a kutya azonnal felhagy az addig végzett cselekvésével anélkül is, hogy más kényszerítõ, büntetõ eszközt alkalmaztam volna. Ez azért mûködik, mert „kutyanyelven” szóltam hozzá. Ez a hang ugyanis a kutya számára a falkavezér rosszallását, vagyis a morgást jelenti.

Egy kutyával legegyszerûbben úgy alakíthatunk ki szoros és jó kapcsolatot, ha tudomásul vesszük, hogy a kutyák viselkedése számos tekintetben nagyon hasonlít a vadon élõ farkasokéra. Minden „valamire való” kutyás ember látott már farkasokról szóló természetfilmet. A falka domináns farkasa szükség esetén megbünteti az alárendelteket, hogy ezzel is fenntartsa, megerõsítse a pozícióját a falkán belül, valamint hogy összetartsa a falkát.

Amennyiben egy kutya gazdája nem érvényesíti a dominanciáját az ember-kutya kapcsolatban, úgy természetesen ezt az állat próbálja megtenni. Kitartó nevelés kérdése annak biztosítása, hogy a kutya véglegesnek tekintse helyét a szociális rangsorban, az emberi családban.

Minden esetben büntetendõ cselekmény az úgynevezett tiszteletlen viselkedés, (pl. kéz után kapás, szándékos harapás, felugrálás, méregetés, erõfitogtatás, stb.) ezeket a viselkedéseket még egy kölyökkutyától sem szabad eltûrni, hiszen a kutyatársai sem tûrnék el!

A fizikai büntetés többnyire elkerülhetetlen a vezetõ pozíció fenntartásához, valamint a nem kívánt viselkedésformák elnyomásához, legalábbis addig, amíg a kutya meg nem tanulja a „nem szabad” parancsszó jelentését.

A leghatásosabb eszköz „ebben a mûfajban” a kutya tarkó bõrének megragadása, megrázása, hiszen ez olyan erõdemonstráció, amit csak a falkavezér engedhet meg magának, és a kutya ösztönösen képes értelmezni még akkor is, ha nem is fáj neki különösebben.


Vigyázzunk azonban arra, hogy ezt az eljárást csak indokolt esetben alkalmazzuk, mert ha nem bánunk csínján az eljárással, akkor esetleg egész életére megtörhetjük a kutyát.


bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.1348 másodperc, 0.0150 lekérdezési idő.