Milyen a jó kutyaház?
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 10:04:53

Milyen a jó kutyaház?

Ha a kutya a szabadban lakik, akkor nem kérdés, hogy szüksége van kutyaházra. Nem mindegy azonban, hogy ez mibõl van, milyen felépítésû, mekkora és hol helyezkedik el. A barkácsáruházakban kapható, elsõ ránézésre egészen csinos és komfortosnak tûnõ kutyaházak több szempontból is alkalmatlanok a feladatra, de persze még mindig jobbak, mint a hordóból eszkábált “kutyaház” vagy a betonlépcsõ alatti huzatos zug.
Megfelelõ a méret?

Ajánlott súly alapján kiválasztani a megfelelõ méretet vagy szakirodalmakban utánanézni, hogy az adott fajtának mekkora kutyaház szükséges. Fontos, hogy ne válasszunk se túl nagy, se túl kicsi házat, mert kutyánk nem fogja jól érezni magát benne, melynek következménye, hogy nem fogja kihasználni azt! Ha túl nagy házat választanánk, akkor sajnos nem fogja tudni kifûteni azt testének hõjével, így ismételten negatív élményeket szerez, és új helyet keres magának. Fontos még, hogy az ajtó se legyen se túl nagy se túl kicsi, mert vagy nem fog beférni azon vagy ismételten túl sok hõveszteség lesz! Csúnyábban megfogalmazva: kutyánkaz utcát fogja fûteni!
Mûanyag kutyaház


A mûanyag kutyaház lényegében olcsóbb, mint fából készült. A szigetelése is jó, de nem jobb, mint a hagyományos 5 cm (vagy annál vastagabb) hõszigetelõvel ellátott kutyaházak esetében. Nagy elõnye, hogy könnyû, ezáltal könnyen mozgatható. Hátránya, hogy egy nagyobb szél könnyedén elmozdíthatja. Termofüggöny és -bélés kérhetõ hozzá, ezek utólag is rendelhetõek, felszerelésük semmilyen szaktudást nem igényel. Ezek a kiegészítõk - függetlenül az évszaktól - segítenek megteremteni az optimális hõmérsékletet a kutyaházban.


Fából készült kutyaház

A legjobb minõségû termék a fából készült kutyaház. Elõnye: hõszigetelése megfelelõ, élettartama hosszú. Hátránya, hogy súlya miatt nehezebb a szállítása és mozgatása. Termofüggöny és gumiszõnyeg rendelhetõ hozzá. Óriási elõnye, hogy az igényesebb gyártók nyitható és/vagy levehetõ tetõvel készítik, ezáltal könnyebben takarítható és a szállítása is egyszerûbb.
Van panelekre szedhetõ…

A panelekre szedhetõ kutyaház elõnye, hogy könnyen szállítható, mivel több részbõl áll. Érdemes tudni ezekrõl a kutyaházakról, hogy nem felülkezeltek és tetõborítás nem jár hozzá (pl.: zsindely, cserép). Hátránya, hogy viszonylag rövid idõ elteltével a panelek összeillesztései meggyengülnek, a ház könnyen széteshet. Általában az ilyen típusú kutyaházakat nem szigetelik, a kivétel ritka!


A termékgaranciáról

A garancia a termékszavatosság szempontjából rendkívül fontos. Védi nemcsak a vevõ, hanem a gyártó érdekeit is. A termékekre vállalt garancia a kutyaházgyártók körében igen ritka. A garancia általános feltételei szerint a vásárolt termékrõl a vevõnek a gyártó által kiállított számlát kell kapnia, azt meg kell tartania, ez az érvényesség alapja. A gyártók zöme már ezt a feltételt sem teljesíti, termékeire egyáltalán nem vállal garanciát. Kérjük Önöket, a vásárláskor a fenti feltételeket fokozottan vegyék figyelembe, mert ez biztosítja a termék tartós használhatóságát.


Hõszigetelésrõl

Véleményünk szerint minimum 5 cm vastag hõszigetelés szükséges. A kutyaházakat értelmetlen hungarocell vagy nikecell anyagú hõszigetelõvel ellátni, mivel nem szigetelnek megfelelõen (a hungarocell hõszigetelés nem keverendõ össze a házépítésnél használt Dryvit rendszerekkel), ezen felül nem légáteresztõ, a kutyaházat szinte hermetikusan lezárják. Ha ezek mellett még termofüggöny is kerül a kutyaházra (amelynek szintén nem minden típusa légáteresztõ), akár olyannyira levegõtlenné válhat a kutyaház, hogy a kutya elpusztulhat benne. Erre sajnos volt már több példa is! Tehát ajánlott megválogatni a különbözõ gyártók termékeit!


Hova tegyük?


[center]Mivel a kutyus szereti szemmel tartani a kertkaput és a ház ajtaját (egyszóval szeret úgy helyezkedni, hogy jól beláthassa a teret), ezért lehetõleg olyan helyre tegyük a lakhelyét, hogy erre lehetõsége nyíljon, különben nem fogja használni. Házának ajtaja lehetõleg délre nézzen, de semmiképp ne északra.]

További információ:
http://kutyahaz.eu

Fotók: doghouses.com
Szerzõ/Forrás: Kutyaház.eu
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.1140 másodperc, 0.0165 lekérdezési idő.