Kedvencünk és a tél
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 09:45:17

Kedvencünk és a tél

Mind nyári forróságban, mind pedig fagyos téli hidegben az állandó testhõmérséklet fenntartása fokozott megterhelést jeleni minden állandó testhõmérsékletû állati szervezetnek, így a kutyáénak is. Az állandó testhõmérséklet fenntartásának nehézségét több tényezõ befolyásolhatja: a fajlagos testfelület nagysága, a szõriét minõsége és állapota, u tápláltsági állapot, a környezet hõvezetõ képessége, az állat fajtája, a/ állat kora.
A fajlagos testfelület nagysága: Minél nagyobb a fajlagos testfelület nagysága, annál több energia kell a testmeleg megõrzéséhez, hiszen kisebb test “tart melegen” egy arányaiban nagyobb testfelületet. Ezért a kis testû kutyáknál nagyobb a kihûlés veszélye! A szõrzet minõsége: Rövidszõrû kutyák a szõrtakarójának hõszigetelõ képessége minimális, a hosszúszõrû kutyák esetében pedig csak az ápolt szõrtakaróé, kiváló. Az ápolt szerzetben a dús aljszõrzet és a szõrszálak között levõ levegõ szigetel jól. Az ápolatlan szõrzet hõszigetelõ tulajdonsága nem tökéletes. A rövidszõrû kutyákat legalább éjszakára védett helyre kell becsukni.

A tápláltsági állapot: A jó kondícióban levõ állat esetéten, a bõr alatti kötõszövet zsírtartalma jelentõs hõszigetelõ tulajdonsággal bír, emellett pedig a zsírszövet, mint energiaforrás is szerepet játszik a fokozott energiaszükséglet biztosításában. Környezet hõvezetõ képessége: Az állat testét körülvevõ anyagok hõszigetelõ képessége rendkívüli fontosságú. Ezért kell körültekintõen megválasztani a kutyaházak, kennelek anyagát és méretét. Leginkább a fekvõhely jó szigetelésére kell figyelmet formánunk. Fontos szempont a légtér megfelelõ nagyága is. Túlzottan nagy kutyaház vagy kennel légterét a kutyák nem tudják “befûteni”. Ügyeljünk a bejárat betakarására is.
A kutya életkora; a fiatal és az idõs korú kutyák hidegtûrõ képessége jóval alacsonyabb az adott a fajtára jellemzõnél. Az idõs kormeghatározás fajtánként eltérõ évet jelent; így a kis és közepes testû kutyák esetében 10-12 év feletti, a nagytestûeknél 6-8 év feletti kor jelenti.

kutya télen Mozgás: a mozgás, segít a vérkeringés fenntartásában a végtagok legvégsõ részeiben is, még a legnagyobb hidegben is. Azonban pihenésre mindig biztosítani kell melegebb helyet. A szûk helyen tartott vagy láncra kötött kutyák esetében a mozgáskorlátozás végzetes is lehet, hiszen nemcsak mozogni nem tudnak, hanem sokszor védettebb helyre sem tudnak elhúzódni.

A kutya fajtája: Köztudottan vannak igazán hidegtûrõ kutyafajták (pl. Szánhúzó kutyák, bernáthegyi, berni pásztor, kaukázusi juhász, komondor.), melyek az átlagosnál jóval dúsabb szõrtakaróval rendelkeznek és a leghidegebb idõjárási viszonyokat is, jól viselik. Természetesen, rájuk is vonatkozik néhány korábban említett olyan tényezõ, amely a hidegtûrést befolyásolja: pl. tápláltsági állapot, kor és a tartási viszonyok. Ezek a kutyák sem viselnek el bármilyen szélsõséges tartási körülményi. Minden kutya ösztönösen a neki legmegfelelõbb helyet választja a hideg ellen. Vannak igazán “hûséges egyedek”, melyek képesek a végletekig kitartani a küszöb elõtt, hóban és fagyban is. Ilyenkor a lábtörlõt kell teljesíteni egy hõszigetelõ lappal. A fázó állat összekucorodik, ezáltal próbálja a hideggel érintkezõ testfelületét csökkenteni. A hideg elleni védekezés további fokozata a vacogás. Vacogással a szervezet hõt próbál termelni. A lehûlés a végtagokkal és kiálló testrészekkel (fül, farok) kezdõdik. A mozgatás csak ideig-óráig képes biztosítani a kellõ testmeleget, majd a végtagok és kiálló testrészek a végeiktõl kiindulva fagyásnak indulnak. A kutyák legtöbbször ösztönösen a végtagjaikat maguk alá húzzák, megakadályozva azok fagyását. Gyakori a vacogásban kimerült, kihûlt állat látványa. Ilyenkor az állat hõmérséklete 36 C- fok alatti. Nehezen bírható mozgásra és mozgása ilyenkor ínkoordinált, dõlöngélõ. Itt csak a gyors felmelegítés segíthet. Ilyenkor a kutyát meleg helyre kell vinni, illetve, meleg fürdõt is lehet alkalmazni a normális testhõmérséklet helyreállítása céljából. A 34-35 C-fok alatti hõmérséklet már sokszor végzetes. Itt már csak a fokozatos felmelegítés segíthet, mely ritkán sikeres.

Gyakori esetek: Idõs, rövidszõrû kutya a szabadban. A szõrtakaró nem véd, idõs állatnak nincs zsírtartalékja. Csak jól szigetelt kutyaházban, vagy garázsban, kutyakabátban élheti túl a nagy hideget. Gyakori hiba, hogy a gazdi betegségre gyanakszik, hiszen a korábbi években a kutya jól viselte a hideget. Sokan elfelejtik, hogy a kutya idõközben megöregedett. Õrkutya, láncra verve a szabadban. A szõrtakaró véd, de a mozgáshiány és a mostoha körülmények az állat kihûlését okozzák.


Idõs, rövidszõrû, kistestû kutya a szabadban. A szõrtakaró nem véd, idõs állatnak kevés zsírtartaléka van. A relatív nagy testfelület miatt a lehûlés gyors. Csak jól szigetelt kutyaházban, vagy garázsban kutyatakaróval élheti túl a hideget. Kölykezés a szabadban: Sokszor a legnagyobb odafigyelés mellett is elõfordul, hogy a szuka a kölykezést megelõzõen elbújik, és a szabadban hozza világra kölykeit. Ilyenkor a kölyköket el kell venni alóla, mert percek alatt kihûlnek. Ha kihûlt kölyköt találunk, akkor csak meleg vízfürdõ és masszázs segít a testhõmérséklet helyreállításában. Az infra lámpát és melegvizes palackot csak ezután vessünk be. A lakásban tartott kutyák nincsenek felkészülve a hidegre, hiszen napjuk jelentõs részét a meleg helyen töltik. Kézenfekvõ, hogy a rövidszõrû egyedek nagyon fáznak még séta alatt is. Javasolt kutyatakaróval sétálni az erõs hidegben. A lakásban tartott hosszúszõrû kutyák sem növesztenek megfelelõ téli szõrtakarót. A meleg környezet miatt szõrváltás zavart és õk sem viselik jók hosszantartó hideget. Kedvenceink, hozzánk hasonló módon nagy örömüket lelik a friss hótakaróban való ugrálásban.

A lakásban tartott kutyák pedig kifejezett nagy szenvedéllyel teszik mindezt. A kutyák futásban, játékban kimelegedve elõszeretettel nyalogatják a havat. Ebben az idõszakban gyakori a meghûlés, torokgyulladás, köhögés. Javasoljuk, hogy a sétát követõen a lakásban langyos, meleg vízzel kínáljuk kedvencünket. A kutyánk ellenálló-képességét C-vitaminnal és más komplett vitamin készítményekkel fokozhatjuk. Szintén a hóhoz kapcsolódó gyakori esemény az, amikor a hótakaró alatti éles tárgy elvágja a kutyák lábát. A kutyák a hideg végtagjaik miatt alig reagálnak a friss sebre, de a havon megjelenõ vér egyértelmûvé teszi a sérülést. Ilyenkor, ha vérzés erõs, csavarjuk be a lábvéget ronggyal, gézzel és húzzunk rá mûanyag zacskót, hogy ne vérezzünk össze mindent. A lábvég sérülése esetén minden esetben érdemes az állatorvosunkat felkeresni, ugyanis az esetek döntõ többségében, a sebet össze kell varrni.Forrás: http://tarsallatok.hu
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.0919 másodperc, 0.0130 lekérdezési idő.