Ma nincs szülinapos :(

Következö szülinaposok
21/09 SERGEI&STUKOV (32)
23/09 RottekBrigitta (2)
24/09 Vera (56)

Felhasználó:

Jelszó:


Jegyezd meg!

· Fórum
» Versek
bullet3 Boxer-Team
11 júl : 08:05
Az oldalon nagyon sok a hibás felhasználói bejellenkezés! Aki nem tud belépni az küldjön egy e-mailt és megnézem mi a gond.
bullet3 Zola
04 máj : 16:04
Ezúton kérnék meg mindenkit, aki valamilyen formában fényképet, illetve a weboldal bármely logó ját lementi, és azt sajátjaként akarja felhasználni, az előtte egyeztessen velem. Meg közösségi oldalakon profilképként végkép ne akarjátok felhasználni! Mert megtévesztő és problémák lehetnek belőle. Köszönöm
bullet3 Boxer-Team
27 jan : 04:49
Ma lett 9 éves az oldal.
bullet3 Boxer-Team
01 dec : 07:41
Aki nem tud belépni az oldalra, mert elfelejtette a jelszavát az küldjön egy a es postafiókunkba, hogy tudjak neki segíteni.
bullet3 mlaci74
14 nov : 19:34
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Eladó kölyköt keresek lehetőleg kislányt vágott farokkal!
Ugye itt csak "Rendes" kutya tartók vannak!
bullet3 Boxer-Team
27 máj : 14:27
Kedves Regisztrált tagok!
Aki elfelejtette jelszavát vagy felhasználó nevét az küldjön egy az oldal címére és kérés szerint tetszőlegesre módosítom azt.
bullet3 Boxer-Team
23 nov : 19:20
Ezúton mondanám az illetőnek aki ugyan azt az üzenetet 10 szer küldte be az oldalra, hogy én látom az IP címét, a mobil szolgáltatóját és azt hogy honnan küldte be az üzenetet (területileg)! Neki köszönhetően tiltottam le a hozzászólásokat a fotópályázathoz mert nincs kedvem törölgetni kifelé.
bullet3 Boxer-Team
20 márc : 08:11
A Regisztráció a mai naptól ismételten csak formában lehetséges. Bővebb információ a REGISZTRÁCIÓ menüpontban található!
bullet3 Zola
23 dec : 14:07
A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs egy porszem se a szekrények mögött, tízféle sütit sütünk, és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz - vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk a családunkkal és szeretet Boxerünkel. Mindenkinek aki meglátogatta weboldalamat ezúton kívánok Békés Szeretetben és Boxerekben nagyon gazdag Boldog Karácsonyt!
Vendég: 1, Tag: 0 ...

Legnagyobb forgalom 183
(Tag: 0, Vendég: 183) Dátum: 04 aug : 09:46

Tagok: 310
Új tag: GYTIBOR
Ma
Összesen: 9
Egyedi: 8

Legtöbb
Összesen: 58231
Egyedi: 42718

Oldal ...
Összesen: 305395
Egyedi: 134993
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 09:45:17

Kedvencünk és a tél

Mind nyári forróságban, mind pedig fagyos téli hidegben az állandó testhõmérséklet fenntartása fokozott megterhelést jeleni minden állandó testhõmérsékletû állati szervezetnek, így a kutyáénak is. Az állandó testhõmérséklet fenntartásának nehézségét több tényezõ befolyásolhatja: a fajlagos testfelület nagysága, a szõriét minõsége és állapota, u tápláltsági állapot, a környezet hõvezetõ képessége, az állat fajtája, a/ állat kora.
A fajlagos testfelület nagysága: Minél nagyobb a fajlagos testfelület nagysága, annál több energia kell a testmeleg megõrzéséhez, hiszen kisebb test “tart melegen” egy arányaiban nagyobb testfelületet. Ezért a kis testû kutyáknál nagyobb a kihûlés veszélye! A szõrzet minõsége: Rövidszõrû kutyák a szõrtakarójának hõszigetelõ képessége minimális, a hosszúszõrû kutyák esetében pedig csak az ápolt szõrtakaróé, kiváló. Az ápolt szerzetben a dús aljszõrzet és a szõrszálak között levõ levegõ szigetel jól. Az ápolatlan szõrzet hõszigetelõ tulajdonsága nem tökéletes. A rövidszõrû kutyákat legalább éjszakára védett helyre kell becsukni.

A tápláltsági állapot: A jó kondícióban levõ állat esetéten, a bõr alatti kötõszövet zsírtartalma jelentõs hõszigetelõ tulajdonsággal bír, emellett pedig a zsírszövet, mint energiaforrás is szerepet játszik a fokozott energiaszükséglet biztosításában. Környezet hõvezetõ képessége: Az állat testét körülvevõ anyagok hõszigetelõ képessége rendkívüli fontosságú. Ezért kell körültekintõen megválasztani a kutyaházak, kennelek anyagát és méretét. Leginkább a fekvõhely jó szigetelésére kell figyelmet formánunk. Fontos szempont a légtér megfelelõ nagyága is. Túlzottan nagy kutyaház vagy kennel légterét a kutyák nem tudják “befûteni”. Ügyeljünk a bejárat betakarására is.
A kutya életkora; a fiatal és az idõs korú kutyák hidegtûrõ képessége jóval alacsonyabb az adott a fajtára jellemzõnél. Az idõs kormeghatározás fajtánként eltérõ évet jelent; így a kis és közepes testû kutyák esetében 10-12 év feletti, a nagytestûeknél 6-8 év feletti kor jelenti.

kutya télen Mozgás: a mozgás, segít a vérkeringés fenntartásában a végtagok legvégsõ részeiben is, még a legnagyobb hidegben is. Azonban pihenésre mindig biztosítani kell melegebb helyet. A szûk helyen tartott vagy láncra kötött kutyák esetében a mozgáskorlátozás végzetes is lehet, hiszen nemcsak mozogni nem tudnak, hanem sokszor védettebb helyre sem tudnak elhúzódni.

A kutya fajtája: Köztudottan vannak igazán hidegtûrõ kutyafajták (pl. Szánhúzó kutyák, bernáthegyi, berni pásztor, kaukázusi juhász, komondor.), melyek az átlagosnál jóval dúsabb szõrtakaróval rendelkeznek és a leghidegebb idõjárási viszonyokat is, jól viselik. Természetesen, rájuk is vonatkozik néhány korábban említett olyan tényezõ, amely a hidegtûrést befolyásolja: pl. tápláltsági állapot, kor és a tartási viszonyok. Ezek a kutyák sem viselnek el bármilyen szélsõséges tartási körülményi. Minden kutya ösztönösen a neki legmegfelelõbb helyet választja a hideg ellen. Vannak igazán “hûséges egyedek”, melyek képesek a végletekig kitartani a küszöb elõtt, hóban és fagyban is. Ilyenkor a lábtörlõt kell teljesíteni egy hõszigetelõ lappal. A fázó állat összekucorodik, ezáltal próbálja a hideggel érintkezõ testfelületét csökkenteni. A hideg elleni védekezés további fokozata a vacogás. Vacogással a szervezet hõt próbál termelni. A lehûlés a végtagokkal és kiálló testrészekkel (fül, farok) kezdõdik. A mozgatás csak ideig-óráig képes biztosítani a kellõ testmeleget, majd a végtagok és kiálló testrészek a végeiktõl kiindulva fagyásnak indulnak. A kutyák legtöbbször ösztönösen a végtagjaikat maguk alá húzzák, megakadályozva azok fagyását. Gyakori a vacogásban kimerült, kihûlt állat látványa. Ilyenkor az állat hõmérséklete 36 C- fok alatti. Nehezen bírható mozgásra és mozgása ilyenkor ínkoordinált, dõlöngélõ. Itt csak a gyors felmelegítés segíthet. Ilyenkor a kutyát meleg helyre kell vinni, illetve, meleg fürdõt is lehet alkalmazni a normális testhõmérséklet helyreállítása céljából. A 34-35 C-fok alatti hõmérséklet már sokszor végzetes. Itt már csak a fokozatos felmelegítés segíthet, mely ritkán sikeres.

Gyakori esetek: Idõs, rövidszõrû kutya a szabadban. A szõrtakaró nem véd, idõs állatnak nincs zsírtartalékja. Csak jól szigetelt kutyaházban, vagy garázsban, kutyakabátban élheti túl a nagy hideget. Gyakori hiba, hogy a gazdi betegségre gyanakszik, hiszen a korábbi években a kutya jól viselte a hideget. Sokan elfelejtik, hogy a kutya idõközben megöregedett. Õrkutya, láncra verve a szabadban. A szõrtakaró véd, de a mozgáshiány és a mostoha körülmények az állat kihûlését okozzák.


Idõs, rövidszõrû, kistestû kutya a szabadban. A szõrtakaró nem véd, idõs állatnak kevés zsírtartaléka van. A relatív nagy testfelület miatt a lehûlés gyors. Csak jól szigetelt kutyaházban, vagy garázsban kutyatakaróval élheti túl a hideget. Kölykezés a szabadban: Sokszor a legnagyobb odafigyelés mellett is elõfordul, hogy a szuka a kölykezést megelõzõen elbújik, és a szabadban hozza világra kölykeit. Ilyenkor a kölyköket el kell venni alóla, mert percek alatt kihûlnek. Ha kihûlt kölyköt találunk, akkor csak meleg vízfürdõ és masszázs segít a testhõmérséklet helyreállításában. Az infra lámpát és melegvizes palackot csak ezután vessünk be. A lakásban tartott kutyák nincsenek felkészülve a hidegre, hiszen napjuk jelentõs részét a meleg helyen töltik. Kézenfekvõ, hogy a rövidszõrû egyedek nagyon fáznak még séta alatt is. Javasolt kutyatakaróval sétálni az erõs hidegben. A lakásban tartott hosszúszõrû kutyák sem növesztenek megfelelõ téli szõrtakarót. A meleg környezet miatt szõrváltás zavart és õk sem viselik jók hosszantartó hideget. Kedvenceink, hozzánk hasonló módon nagy örömüket lelik a friss hótakaróban való ugrálásban.

A lakásban tartott kutyák pedig kifejezett nagy szenvedéllyel teszik mindezt. A kutyák futásban, játékban kimelegedve elõszeretettel nyalogatják a havat. Ebben az idõszakban gyakori a meghûlés, torokgyulladás, köhögés. Javasoljuk, hogy a sétát követõen a lakásban langyos, meleg vízzel kínáljuk kedvencünket. A kutyánk ellenálló-képességét C-vitaminnal és más komplett vitamin készítményekkel fokozhatjuk. Szintén a hóhoz kapcsolódó gyakori esemény az, amikor a hótakaró alatti éles tárgy elvágja a kutyák lábát. A kutyák a hideg végtagjaik miatt alig reagálnak a friss sebre, de a havon megjelenõ vér egyértelmûvé teszi a sérülést. Ilyenkor, ha vérzés erõs, csavarjuk be a lábvéget ronggyal, gézzel és húzzunk rá mûanyag zacskót, hogy ne vérezzünk össze mindent. A lábvég sérülése esetén minden esetben érdemes az állatorvosunkat felkeresni, ugyanis az esetek döntõ többségében, a sebet össze kell varrni.Forrás: http://tarsallatok.hu

Designer : Hossein raD

Oldal létrehozási idő: 0.0789 másodperc, 0.0112 lekérdezési idő.