A kutya fogazata, a fogkõ
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 09:29:36

A kutya fogazata, a fogkõ

Hihetetlen, de már a kutyaméhben, magzatállapotban is okoznak a vírusok olyan megbetegedést, melyek a fogzománc károsodásához vezetnek. Többek közt ennek elkerülésére szolgálnak a védõoltások. Ha késõbb mégis kialakul fogbetegség, az már állatorvosi megítélés kérdése, hogy lehet-e valahogy kezelni, vagy sem. A leendõ gazdinak tájékozottnak kell lennie, pl. hogy melyik fajtának milyen típusú fogazata van.

A kutyák fogazata más, különbözik az emberekétõl, eleve több foguk van, mint nekünk. Általában 7-8 hónapos korukra alakul ki a teljes fogazat. Elõfordulhat, hogy nem hullnak ki a tejfogak, akkor el kell távolítani õket, különben fogkõ képzõdhet, vagy begyulladhat az íny, és az ínysorvadáshoz vezet. Fejlõdési rendellenesség lehet az elõre- vagy hátraharapás. Egészségügyi jelentõsegük nincs ugyan, de a tenyésztésbõl kizáró tényezõ. Vannak fajták, ahol ez fajtajelleg, mint a buldog, boxer, dog stb. Ahol viszont ez születési rendellenesség, ott nem etikus a fogak mûvi szabályozása. Fogváltás után elképzelhetõ foghiány, de ha a fogcsíra röntgennel igazolhatóan kimutatható, akkor a kutyus továbbtenyészthetõ.

Kutya fogkõÉrdekes, de a kutyáknak szinte nincs lyukas foguk. Ha mégis kialakult a szájban fogkõ, akkor azt a kötelezõ védõoltások alkalmával ajánlatos eltávolítani. Akkor nincs szükség altatásra, ha kölyökkortól hozzászoktatták az állatot a fogkõ eltávolításhoz. Létezik egyébként kutyafogkefe és fogkrém is, amellyel hatásosan lehet a fogkõ ellen küzdeni. A betegségek megelõzésére szolgál a rendszeres szájhigiénia és az évenkénti ellenõrzés. Ha pedig a fog mégis begyulladt, akkor a lehelet kellemetlen. A pofa pedig duzzadt lesz, és orvosi beavatkozásra van szükség, akár ha idõs korban problémát okoz egy-egy mozgó fog.

A civilizációs ártalmak hatnak a kutyákra is. Igen sok az utóbbi idõben a szájüregi daganatos megbetegedés. Nem igazán kezelhetõek, sajnos, még mûtéttel sem. Akár az embereknél, náluk sem lehet tudni, hogy mitõl kapják szegények. Vannak bizonyos gyógyszerek, amiktõl a fogzománc elszínezõdhet, pl. vemhes vagy fejlõdõ állapotban, ezeknek az adását meg kell szüntetni. Bizonyos esetekben az ajakredõbcn megszorult nyál is állandó gyulladást okoz. Ilyenkor a kutyusnak kellemetlen szájszaga van.

Ez egy egyszerû, de nagyon precíz mûtéttel gyógyítható, és akár aznap estére megszûnik a rossz lehelet. Néha a shar peinél az alsó ajak bõrét mûteni kell, hogy a fogakat ne befelé nyomja, ki tudjon alakulni az egészséges fogazat.

Végül egy pár szó a táplálkozásról. A legelõnyösebb, ha a házi kosztot a táppal egészséges arányban keverve adjuk a kutyusnak. Egészséges és hatásos védekezés a szájüregi betegségek kialakulása ellen, ha rágócsontot adunk, vagy olyan nagy csontot, amit nem tud lenyelni.

Baromfi vagy más csöves csontot nem szabad adni, mert bélelzáródást okozhat. Idõs korban egyáltalán ne etessük az állatot csonttal. Ha rendszeresen, de legalább évente egyszer elvisszük “legjobb barátainkat” orvosi ellenõrzésre, akkor jókedvûek, egészségesek és hû pajtások maradnak, amíg élnek.Forrás: http://tarsallatok.hu
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.1425 másodperc, 0.0152 lekérdezési idő.