Milyen egy egészséges kutya?
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 09:25:58

Milyen egy egészséges kutya?

Ha te is a lelkes kutyatartók közé tartozol, akkor bizonyára szeretnél minden téren tájékozott lenni a kutyusoddal kapcsolatban! Nagy felelõsség nyomja a vállad, hiszen azt is neked kell tudnod eldönteni, hogy kedvenced egészséges-e, s ha nem, milyen jelek utalnak az ellenkezõjére?

Elsõként vegyük sorra azokat a jeleket, melyek alapján el tudjuk dönteni, hogy kutyusunk egészséges, még akkor is, ha fáradékony vagy rosszkedvû. Bár ezek általában már nem jelenthetnek jót, mert egy egészséges kutya köztudottan élénk és eleven, bármikor kész egy nagy szaladgálásra és persze bármilyen más tevékenységre is.
Nekünk, gazdiknak is bele kell szoknunk a kutyatartásba, de idõvel meglátod, már az elsõ jelekbõl fel fog tûnni neked, hogy a kutyáddal valami nincs rendben. Miután megismerted, hogy milyen az életritmusa, milyen szokásai vannak, akkor a legkisebb eltérést is azonnal észre fogod venni.


A kutyánál még az ébredés is szinte percre pontosan történik, az õ biológiai órájuk pontosabb, mint bármilyen szuper drága karóra. Ezért ha nem kel fel a szokott idõben, esetleg nem szívesen játszik, lelassul a mozgása, nincs étvágya vagy bágyadt, akkor bizony muszáj állatorvoshoz fordulni.
Ettõl függetlenül nemcsak a kutya viselkedését kell figyelnünk, hanem az egész testét meg kell vizsgálnunk. Vegyük sorra, mik ezek!

A bõr - egy egészséges kutya bõre rugalmas, tiszta, nem bûzös vagy zsíros. A szõrzet fényes, nem hullik, egyenletesen fedi az állat testét. Nincs rajta korpa, seb vagy foltokban szõrhiány. Az egészséges kutya ezért nem is igen vakarózik.

A szem - a kutya szeme normális állapotában fényes, tiszta, nem váladékos, tökéletes látást biztosít.

A fül - a fület kifordítva a bõr rózsaszínû, nincs benne váladék és nincs kellemetlen szaga. Mindkét fül szimmetrikusan lóg (leszámítva, ha születésétõl fogva nem tökéletes állású).
Ha a kutyának nincs valamilyen fülbetegsége, akkor nem rázza feltûnõen gyakran a fejét, egyedül az a normális, ha alvás után vagy más okból néha megrázza magát.

A száj - érdekes módon a kutyáknak sokkal fehérebb a foguk, mint az emberé. Az ínyük rózsaszín, néha fekete foltos. S ha minden rendben van, nincs erõs lerakódás a fog tövében és nem kellemetlen a szájuk szaga.

A mancsok - az egészséges kutya mancsai tiszták és szintén szimmetrikusak. Ellenõrizd rendszeresen, nincs-e a talpon sérülés, a lábujjak között toklász, mert az a bõrbe fúródva nagyon komoly gyulladást okozhat.

A végbéltájék - a kutya végbelének külsõ része, amit mi is látunk, egészséges kutyánál tiszta, nem gyulladt, nem duzzadt. Nem nyalogatja gyakran a kutya, s nem húzza a fenekét a füvön vagy a szõnyegen, hogy az esetleges viszketést csillapítsa.

A kutya itt felsorolt testrészeit figyelmesen vizsgáljuk meg idõnként, s még azt is nézzük meg néha, hogy nem száraz-e az orra, mert az lázra utalhat. Egy egészséges kutya orra hideg és nedves, de vigyázzunk, nem váladékos!
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.0956 másodperc, 0.0134 lekérdezési idő.