A farkaskarom eltávolítása
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 09:27:26

A farkaskarom eltávolítása


A kutya hátulsó lábainak belsõ oldalán található csökevényes ujjat hívják farkaskaromnak, amely elõfordulhat kettes vagy hármas (ún. fürtös) elrendezésben is. Ezeknek a csökevényes ujjaknak semmilyen szerepük nincs az állat életében, sõt inkább gátolják a mozgásban, hiszen bárhova beakadhatnak. A farkaskarom nem kívánatos, könnyen sérüléseket okozhat kedvencünknek. Kivételt képez a briard fajta, melynél viszont a kettõs farkaskarom a fajtajelleg része.

A szerencsésebb kutyák farkaskarom nélkül születnek, azonban a többségnél megtalálhatóak. Egyes fajtáknál halmozottan fordulhatnak elõ, másoknál ritkaságnak számít, ha a kölykök farkaskarommal születnek.


A meghagyott farkaskarmon a karom nem tud kopni, ezért gyakran túlnõ, befúródik a bõrbe, ahol sérülést, gyulladást, végül sántaságot is okozhat. Futás, játék közben is beleakadhat növényekbe, kerítésbe, ezáltal le is szakadhat, amely ijesztõ mennyiségû vérvesztéssel is járhat.
Ezért javasolható, hogy még az állat újszülött korában szakszerûen állatorvos távolítsa el ezt a nemkívánatos “kinövést”.
A beavatkozás ideális idõpontja az állat 4-5 napos kora. Ilyenkor szinte minimális beavatkozással, az állat számára a lehetõ legkevesebb kellemetlenséget okozva vehetjük elejét a késõbbi problémáknak.
Az állatorvos egy tompa végû ollóval a bõr alatt 1-2 mm-rel lecsípi a farkaskarmot. A seb legtöbbször gyorsan, szövõdménymentesen gyógyul.

A mûveletet természetesen az állat idõsebb korában is el lehet végezni, azonban az eljárás akkor már nehézkesebb. Érzéstelenítést követõen történik a beavatkozás, amely után természetszerûen nagyobb seb marad, mint az újszülött korban elvégzett farkaskarom eltávolítás után.

Sokszor csak akkor kerül sor a farkaskarom eltávolítására, amikor valamilyen baleset következtében a karom már félig leszakadt. Ezt megelõzendõ minden gazda, aki úgy vesz magához kölyökkutyát, hogy farkaskarma van, minél fiatalabb korban végeztesse el ezt az apró beavatkozást!

Vannak olyan kotorék fajták, melyeknél az elülsõ lábon növõ csökevényes elsõ ujj is eltávolításra kerül, mert ezek akadályozhatják az állatot a mozgás, a vadászat során. Ezt a beavatkozást is az állatok pár napos korában célszerû elvégezni.
Sok tenyésztõ maga végzi a csökevényes ujjak eltávolítását, de az esetleges komplikációk miatt (vérzés) okosabb, ha minden esetben állatorvosra bízzuk ezt a mûveletet!
Ha már idõsebb a kutyánk és meg szeretnénk kímélni a farkaskarom levételétõl, akkor rendszeresen vágjuk rajta a karmot, és idõnként ellenõrizzük, hogy nincs e rajta valamilyen sérülés.
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.3947 másodperc, 0.0137 lekérdezési idő.