A kutya fejének, fülének, a fogak és a körmök ápolása
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 09:23:13

A kutya fejének, fülének, a fogak és a körmök ápolásaSokan nem gondolnák, hogy a kutyák fülét, fogát és egyéb részeket a fején ugyanúgy szükséges tisztítani, ápolni, mint az emberek esetében. Ezzel nagyon sok bajt kerülhetünk el, s fõleg megelõzhetjük õket. Mivel mindegyik testrész kényes és érzékeny, nem árt, ha elõtte alaposan felkészülünk!

A testápolás a kutyák esetében is roppant fontos dolog, ezáltal ugyanis egészséges lesz a kutya bõre, szõrzete, fogai, az ínye és a körmei, másrészt, ha a kutya érzi a törõdést, a gondoskodást részünkrõl, azáltal még jobban elfogad majd minket vezetõnek. A rendszeres ápolás nem mindig kellemes a kutyának, de el kell érnünk, hogy ez a foglalatosság - mivel napi vagy heti szinten kell ismételni - valahogy öröm legyen mind a kutya, mind a gazdi számára.
Ha a kutya nem hagyja magát, parancsoljunk rá, hogy üljön nyugodtan, persze nem kell bántani, de lehetünk erélyesek vele. A testápolás fizikai kontaktus a kutya és a gazdi között, amit egy idõ után a kutya értékelni fog, de adhatunk utána kedvencünknek jutalomfalatot is.


A fejápolás

Az a legjobb, ha hetente megvizsgáljuk a kutya fülét, szemét és a fogait. A ráncos bõrû, hosszú fülû fajták különös gondozást igényelnek , ezek ugyanis hajlamosabbak a különféle bõrbetegségekre.

Elsõként nedves vattával óvatosan törölgessük meg a kutya szemét, mindkét szemhez külön vattát használjunk. Ha észrevesszük, hogy a kutya szeme váladékozik vagy be van gyulladva, a legjobb állatorvos tanácsát kérni.

A szem után következzen a fül! Hajtsuk fel a kutya fülét és ismét nedves vattával, óvatosan törölgessük ki. A füleknél ugyanaz érvényes, mint a szemnél, mindig új vattát használjunk egy új testrész ápolásához. S ami aranyszabály: soha ne nyúljunk a hallójáratokba!

Nézzük a ráncokat! Ezeket rendszeresen kell tisztítani, ezáltal elkerülhetjük, hogy a piszok vagy az elhalt bõr és baktériumok összegyûljenek a redõkben. Ezek ugyanis egy idõ után irritálni fogják a bõrt és el is fertõzõdhetnek.

A fogápolás

A fogak és az íny állapotát szintén ajánlatos hetente ellenõrizni. Ha fogkõlerakódást vagy az íny gyulladását észleljük, azonnal vigyük a kutyust orvoshoz, mert a vége egy visszafordíthatatlan ínygyulladás, ínysorvadás lehet.
Amit mi tehetünk, az annyi, hogy egészen puha fogkefével és sós vízzel vagy speciális fogkrémmel megmossuk a kutyus fogát.

A körömápolás

A körömápolás szintén nagyon fontos része a kutya gondozásának. Minden mancson nézzük át a lábujjak közötti részt, majd nedves vattával távolítsuk el az esetleges piszkot, szennyezõdést. Elõfordulhat, hogy kis kavicsdarab szorult oda, ami hosszú idõt eltöltve a kutya lábujjai között felsértheti azt.
A lábak ápolásának nagyon kényes része a köröm lecsípése. Szerencsésebb smirglit vagy körömráspolyt használni és csak reszelni a körmöt, nehogy a körömben húzódó idegvégzõdést megsértsük. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább állatorvossal vagy kutyakozmetikussal végeztessük ezt a mûveletet.

S ezzel kész is van kedvencünk! Ezt a pár apró mûveletet, ha rendszeresen végezzük el, egészséges és vidám kutyust kapunk. Ennyi fáradságot ez ugye mindenkinek megér?

Amennyiben szaktanácsra vagy ellátásra van szüksége kérem, keressefel, Dr Pallagi Attila állatorvost a www.palavet.hu honlapon keresztül
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.1040 másodperc, 0.0132 lekérdezési idő.