Fegyelmezés vagy munka?
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 09:03:55

Fegyelmezés vagy munka?

A kölyök kutyák kiképzésénél legelõször azt kell eldöntenünk mivel kezdjünk: a fegyelmezõ vagy a munka képzéssel. Ha a fegyelmezõvel kezdjük, esetleg elvesszük a kölyök munkakedvét, ha a munkát erõltetjük, késõbb nehéz lesz a fegyelmezés.


A 7-10 hónapos koráig a kutyus igazi kölyök, nem szabad semmilyen módon kényszeríteni, egyszerûen csak nem szabad engedni, hogy hibázzon. A kiképzések során 100%-ban tudnunk kell figyelni a kölyökre, ezért ha nem tudunk aznap teljesmértékben a képzéssel foglalkozni, inkább hagyjuk ki. Egy hiba elkövetése hosszú hetek munkáját döntheti romba!

Ha a kutya már pontosan tudja, hogy mit várunk tõle, nem engedjük meg, hogy ne hajtsa végre, amit mondunk neki. Csak egyszer adjuk ki a parancsszót, ha nem hajtja végre, nem durván, de határozottan, kikényszerítjük. Próbáljuk ki a morgást, sokkal hatékonyabb, mint a NEM ismételgetése! Fokozatosan elhagyjuk a dicséretet is. Ha már pontosan tudja a kutya, hogy mit várunk tõle, de szándékosan nem akarja végrehajtani, akkor megbüntetjük /NEM MEGVERJÜK!!/ - az ellenkezés mértékének és a kutya érzékenységének megfelelõen.

Az ebek általában már másfél-két éves korukra jutnak erre a szintre. Büntetés esetén mindig gyõzõdjünk meg arról, hogy a kutya pontosan érti, mit kérünk tõle, és tett-e erõfeszítést, hogy végrehajtsa (elõfordulhat, hogy nagy szélben nem hallotta a sípjelet, vagy nem látta pontosan a karmozdulatot irányításnál, ilyenkor inkább ismételjük meg a parancsot). Csak a nyílvánvaló ellenkezést, semmibevételünket szabad büntetni, azt viszont kell is. Két kölyköt egyszerre képezni egyszerûen lehetetlenség, ha valaki napi 8 órás munkahelyen dolgozik, ezért ezt alaposan fontoljuk meg! Idõsebb kutya mellé 4-5 éves kora körül érdemes kölyköt venni; ekkorra az idõsebb kutya már minden fontosabb alapelemet megtanult, tulajdonképpen csak fenn kell tartanunk a képzettségi szintjét, esetleg kicsit csiszolni rajta. Ehhez egy héten egy alkalom elegendõ, a többi napot pedig a kölyök képzésével tölthetjük.

A kiképzés alatt a kölyökkel teljesen külön foglalkozzunk, de ne hanyagoljuk el a másik kutyát sem. Arre nagyon ügyeljünk: a kölyök ne tanulhassa el a rossz szokásokat az idõsebb kutyától! Vigyáznunk kell arra is, nehogy a kölyök jobban kötõdjön a másik kutyához, mint hozzánk, mert ez késõbb komoly akadály lehet a kiképzésben és a versenyzésben/vadászatban is, elveszítheti önállóságát. A komoly kiképzõk többsége azt mondja, hogy ha tehetjük, válasszuk külön kutyáinkat a nap nagyobbik részében, hazaérkezésünk után következzen a séta és a képzés, majd rövid játék a két kutya között, vacsora, és újabb szétválasztás. Hétvégeken elmehetünk kirándulni más kutyásokkal, ahol kölykünk elsajátíthatja a szükséges szocializációs szabályokat idegen kutyákkal szemben.
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.1248 másodperc, 0.0131 lekérdezési idő.