Szilveszter = Vészhelyzet
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 08:43:04

Szilveszter = Vészhelyzet

Ismét itt a fülsiketítõ robbantgatások ideje, vagyis az óesztendõ búcsúztatása, az új év köszöntése, melyhez minden tiltás és könyörgés, kérés ellenére sokak számára hozzátartozik a veszélyes és riasztó petárdázás. Persze, a kizárólag ilyenkor szabadon vásárolható és használható tûzijátékok sem biztonságosak, ha nem megfelelõen használják õket…


A pánikrohamokról, roncsolt ujjakról és kézfejekrõl, elvesztett látásról tán nem itt a helye értekezni. A kedvenceinket fenyegetõ veszélyre azonban nem árt felkészülni!

Kutyák ezreinek vész nyoma ilyenkor, mert ijedtükben elrohannak, és baleset áldozatává válnak, vagy egyszerûen “csak” nem találnak haza. Bár óvatosabb és idegenekkel kevésbé bizalmasabb állatok, hasonló veszély fenyegeti a macskákat is.

A cicákat ezekben a napokban érdemes ott is a lakásban tartani, -fõleg az esti-éjszakai órákban- ahol egyébként kijárnak, a kutyusokat pedig csak megbízható, erõs pórázon, olyan nyakörvvel sétáltassák, amibõl nem tudják kirántani a fejüket, és tartsák õket biztonságos, zárt helyen.

Mivel sokan azzal szórakoznak, hogy a kertekbe is petárdát dobálnak, a kerítés nem mindig megbízható védelem: a négylábúak töltsék inkább ezt az estét és éjszakát a lakásban. Még a nem behjáratos blökik is meglepõen jól tudnak viselkedni és, ha máshol nem, hát az elõszobában csak elférnek…

Ha ez valamiért nem megoldható, kényelmes kis vackot készítve nekik a melléképületbe, garázsba, pincébe zárjuk be õket. Nem csak egy sokktól, vagy sérüléstõl kímélhetjük meg õket így: sajnos, elõfordul, hogy hihetetlenül magas és biztonságosnak tûnõ kerítéseken is kiugranak rémületükben.

Éppen ezért ilyenkor ajánlatos nyakörvet adni otthon is a kutyákra, amelyen felirat, biléta, vagy kis tokocska segítségével megadjuk a gazdi nevét, címét, telefonszámát (elõhívószám, település, Budapesten kerület feltüntetése is ajánlatos, mert elõfordulhat, hogy nagyon messzire vetõdik hazulról, mire segítõre talál.

Idegesebb, félõs, netán epilepsziás állatok esetében érdemes állatorvossal is konzultálni, szükség esetén valamilyen számukra alkalmas nyugtatószert (pld. Sedalin pasztát) adni nekik. ( Az emberi nyugtatók adása már csak azért sem ajánlatos, mert hatásuk az állatoknak sokszor éppen ellentétes)

Más, kertben tartott állatok estében is ajánlatos a biztonságos, a kiszökést teljesen megakadályozó elhelyezést megoldani, és ahol az utcafront, vagy a “jó szomszédság” közelsége miatt elõfordulhat, hogy a ketrecek, kifutók, volierek közelében petárda robban, ott a fény és zajszigetelésre is ügyelni.(Deszka, hungarocel, szõnyeg, mûfû, szalmabálák -vigyázat, gyúlékony!- segíthetnek)

Ha kutyánk mégis elvész…

Szerencsére manapság az internet segítségével már könnyedén megtalálhatóak azok a gazdikeresõ adatbázisok, illetve állatvédõ szervezetek, állatotthonok melyek segítségével esélyt kaphatunk elveszett kutyáink megkeresése. Ezen túl azonban tanácsos a környékbeli állatbarátok által látogatott helyeken (állatorvos, állat-boltok, kutyasétáltató) és buszmegállók környékén kiplakátolni a keresést.

Segítségre is készülhetünk

Aki teheti, készüljön fel arra, hogy az új esztendõ elsõ napjaiban esetleg elveszett, segítségre szoruló állatra bukkan, akit néhány napra el kell helyeznie. Gazdái felkutatásához pedig fel kell majd venni a kapcsolatot a közeli állatvédõ szervezetekkel, állatorvosokkal, esetleg a helyi médiával.

Ilyen esetben lehetõségünk van az internetes közösségek erre szakosodott honlapjain vagy fórumjain is meghirdetni a talált vagy elveszett kutyáinkat.
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.1049 másodperc, 0.0173 lekérdezési idő.