Ha a kutya fél a petárdától
Zola, vasárnap 18 január 2009 - 08:47:46

Ha a kutya fél a petárdától

A szilveszteri mulatságok közeledtével, az óév búcsúztatásának, az újév köszöntésének elengedhetetlen kelléke a petárdázás, a tûzijáték. Sajnos azonban kutyánk nem mindig gondolja ezt. A petárda hangjával való elsõ találkozás kutyánk számára lehet egy életre szóló kellemetlen élmény. Ha ezt nem kezeljük jól, bizony egész életében félni fog. Pedig ezen csak a gazdi tud segíteni.

- Kutyánkat ilyen jellegû zajokkal ne szilveszter éjszakáján ismertessük meg elõször.

- Ha már belecsöppent a petárdázás kellõs közepébe, a nem teljes mértékben behívható kutyát vegye pórázra, a képzettebb kutyát nem feltétlen szükséges megkötni.

- Ha elfut kutyánk a petárda hangjára, hagyjuk - egy idõ után meg fog állni. A gazdi legyen mindig nyugodt és tegyen úgy, mintha semmi nem történt volna. Kutyánk ezt gyorsan érzékelni fogja, visszajön és lehet folytatni a sétát. A további hanghatások már egyre kevésbé fogják zavarni a kutyát. Arra figyeljünk, hogy mi magunk ne vigyük túlzásba a féltést, egyszerûen simogassuk meg a kutyát, majd engedjük tovább szimatolni, sétálni stb.

- A nyugodt magatartás még akkor is maradjon meg, ha kutyánk messzebbre futott, mint mi szerettük volna. Ne ijedjünk meg. Szép nyugodtan sétáljunk a kutya után. Próbáljuk meg behívni. Ha nem jön vissza kedvencünk, szépen sétáljunk arra, amerre elfutott. Észre fogja venni közeledésünket és nyugodt magatartásunkat. Az elején még kicsit félénk és, lehet, nem érti az egész jelenséget, de nyugodtságunk láttán gyorsan megnyugszik. A félõsebb kutyát érdemes pórázra kötni, mert lehet, hogy hazafut, lehet, hogy átfut az úttesten. Ezt elkerülendõ kössük meg, de viselkedésünk ekkor is legyen higgadt. Bátorítsuk, simogassuk meg a kutyát, és folytassuk a sétát.

- Két kutyámat vittem le sétálni szilveszter estéjén, amikor petárdázás kezdõdött. A fiatalabb, tapasztalatlan kutyám rögtön világgá szaladt. Egyszer csak megfordult, látta, hogy sem az idõsebbik kutyám, sem én nem ijedtünk meg. Látszott rajta, hogy “töpreng”. Aztán hirtelen hozzánk rohant. Gyorsan leképezte a helyzetet és a következõ durrogtatásnál már a fejét sem emelte fel a szimatolásból. Ne féljünk bízni kutyánkban. Sokkal jobban érzékeli mozdulatainkat és sokszor gondolatainkat is, mint azt mi gazdik hinnénk.


Erényi Zita
kutyakiképzõ írása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.0982 másodperc, 0.0139 lekérdezési idő.