Mutasd a kutyádat, megmondom, ki vagy!

INTERJÚ


Mutasd a kutyádat, megmondom, ki vagy!


Magyarországon több kutyát tartanak, mint a jómódú Ausztriában. Csakhogy ott merõben másak a körülmények és az állattartási kultúra, itthon pedig - utcán és lakókörnyezetben - már-már mindennaposak a konfliktusok, rémségek, amelyekben emberek és állatok esnek áldozatul. “A kutya a lélek tükre" - vallja ember és állat viszonyáról Lehóczki László speciális mentõ. - “Mutasd a kutyádat, megmondom, ki vagy!"

- Valóban? Amilyen az ember, olyan a kutyája? - kérdezem dr. Csányi Vilmos etológus professzort.

- Ezt én is alátudom támasztani. Természetesen ez alatt nem csak azt kell érteni, hogy külsõ megjelenésében lesz hasonló kutya és ember, hanem azt is, hogy bizonyos szokások, életritmus, élettempó, hozzáállás kétségtelenül jellemzik a szoros kutya-gazda kapcsolatot. A kutyák több mint százezer éve élnek közöttünk és a háziasítás során csak azok maradtak meg, amelyek alkalmazkodtak, szót fogadtak, megértették mit kértek tõlük. Érdeklõdtek az ember lelkiállapota iránt, át tudták venni annak örömét, szomorúságát, fájdalmát, dühét, játékos kedvét. Azokat a példányokat tenyésztették tovább sok generáción keresztül, amelyek mindezt tudták.

Rítusok

- Hogy egy embernek milyen a személyisége, hisztérikus vagy nyugodt, milyen tempóval éli az életét, milyen életkeretet hoz létre a kutya-gazda viszonyon belül, ahhoz a legtöbb kutya tud alkalmazkodni, de természetesen nem mindegyik. A kutyák általában nagyon érdeklõdnek az iránt, hogy az ember mit fog csinálni, mi fog történni. Megjegyzik, milyen események következnek be és ha lehet, tevékenyen részt vesznek benne. Például, ha latyakos idõben lemegyünk sétálni, hazaérve mindig megtörlöm a kutyákat - Bukfencet és Jeromost - és ez úgy zajlik, hogy az ajtóban mondom Jeromosnak: Hozd a törülközõt! Akkor megy és hozza.

Száraz idõben is elmegy a fürdõszobáig, visszanéz, és ha nem szólok, akkor tudja, hogy nem kell hoznia. Minden családban alakulnak ki ilyen - és más - rítusok, s ezeket a kutyák nagyon könnyen átveszik.

Az ELTE etológiai tanszékén egyik kutyaprogramunkban, amiben részt vesznek családi kutyák is, az egyik altéma éppen az, hogy milyen rítusokat lehet könnyen kialakítani a kutyákkal. Egy vizsgálat során a sétából visszajövet a gazda nem megy be a lakásba, hanem tesz még egy kört, egy tízméteres, felesleges utat, amit a kutyának nem kell követnie. Nem hívja, nem szentel különösebb figyelmet az állatnak, csak megteszi a kitérõt. S azt tapasztaltuk, hogy két-három hónap múlva a kutyák ugyanúgy megteszik ezt az utat, mint a gazdák. Pedig ezért semmiféle jutalmat nem kapnak, nem dicsérik meg õket. Egy másik kísérletben eldugunk valamilyen tárgyat, amit a kutyáknak meg kell keresniük. Az egyik módnál a legrövidebb utat választjuk az eldugási helyekhez, a másiknál nagy kerülõutat teszünk, amit a kutyák jól látnak. Tíz kutyából nyolc, ha azt látja, hogy a kísérletvezetõ kerülõúton megy, akkor õ is, noha ennek semmi értelme. Ez is azt bizonyítja, hogy a kutyák hajlandók az ember viselkedését másolni, olyan módon viselkedni, ahogyan az ember, még akkor is, ha nem kapnak érte jutalmat. Akár a gyerekek, akik úgy csinálják a dolgokat, ahogy a felnõttektõl látják.

Ezért tûnik úgy egy külsõ szemlélõnek, hogy egy összeszokott gazda-kutya páros hasonlít egymásra, mert azonos módon oldanak meg problémákat, azonos módon viselkednek, azonos tempóban mennek vagy állnak meg az utcán. Ez annak a háziasítási folyamatnak a következménye, amirõl már beszéltem.

Hihetetlenül bíznak az emberben

- Hogyan látja professzor úr például a speciális mentõk viszonyát kutyájukkal. Ezek az állatok a legkülönlegesebb helyzetekben sem esnek pánikba, nem ugatnak, nem keltenek zajt. Pedig valószínûleg félnek....

- Nem hiszem, hogy félnek. A kutyákat nagyon könnyen hozzá lehet szoktatni bizonyos technikai környezetekhez, extrém helyzetekhez, mert hihetetlen módon bíznak az emberben. Mint például a tízéves Bukfenc kutyám, aki fél éves volt, amikor elõször életében lementünk a metróba, ahol dübörögtek a szerelvények. Félt, de ez csak annyit jelentett, hogy közelebb húzódott a lábamhoz. Legközelebb már a világ legtermészetesebb módján nézte, ahogy tõle egy méterre elrobog a metró. Több kellemetlen találkozása volt az állatorvossal is, de ha én ott vagyok, rajta van a kezem, akkor mindent lehet vele csinálni. Olyannyira, hogy ha gyógyszert kell lenyelnie, a harmadik napon már magától nyitja a száját. Ezen mindenki csodálkozik, de tényleg így van. Beledughatom könyékig a kezem a szájába, mindent elvisel, akkor is, ha fáj. Ha a kutya következetes környezetben találja magát, megbízik az emberekben.

- És ha hiányzik a következetesség, a folyamatosság?

- Akkor a kutya is bizalmatlan lesz. Igen bonyolult kérdés, hogy a kutya kikkel kedves, kikkel nem, kikben bízik, kikben nem. Megint Bukfenc életébõl hoznék példát: rendkívül szereti az embereket. Szereti, ha lehajolnak, megsimogatják és beszélnek hozzá. A hajléktalanokat különösen kedvelte, mert számára valószínûleg igen kellemes szaguk van.... Egyszer sétáltunk a parkban, s farokcsóválva odament egy ilyen férfihoz. Az valamit szólt Bukfenchez, aztán belerúgott. A szerencsétlennek nyilván megvolt a maga baja, s a kutyán töltötte ki a mérgét. A bizalom mindenesetre eltûnt. Egyszeri tapasztalat elég volt. Azóta nem megy oda egyhez sem, ez a kategória Bukfencnél elkerülendõ dolog.

- Az agresszívitás mindennapjaink kísérõjelenségévé vált. Itt nagyon is helyénvaló a megállapítás: mutasd a kutyádat.... ?

- Persze! De kétfelé kell választani. Nagyon könnyû kitenyészteni agresszív, illetve szelíd kutyát. Vannak kifejezetten agresszívitásra szelektált kutyák. Egy argentin dog, egy pitbull eredendõen agresszív és könnyen bepöccen. De láttam én már olyan szelíd nápolyi masztiffot, aki hanyatt vágta magát, és lehetett simogatni. Mert olyan volt a gazdája. Nyilván van egy határ - ez fajtánként különbözik -, hogy mit visel el egy szelídre nevelt kutya. Ha valaki úgy neveli a kutyát, hogy szelíd legyen, akkor az szelíd lesz. Ha meg nem úgy neveli, vagy netán még uszítja is, vagy õ maga is agresszív az emberekkel, akkor a kutya mérhetetlenül agresszív lesz, mert az is egy emberi tulajdonság, hogy bizonyos kiválasztott személyekkel nem vagyunk agresszívek, az ellenséggel meg nagyon. Ezt a kutyák "egy az egyben" átveszik. Üldözik a postást, a rendõrt, vagy olyan csoportok tagjait, akiket a gazda valamilyen oknál fogva nem kedvel.

- A "gyárilag" agresszív kutyákat lehet szelídnek nevelni?

- Lehet, persze, de nem lehet bennük megbízni. Ezeknél a kutyáknál igen szûk a határ a tolerancia és az agresszió között. Például, amikor egy harci kutya leharapja egy hároméves kislány kezét, holott egy évig minden baj nélkül játszottak, akkor lehet, hogy a gyerek rálépett vagy fájdalmat okozott neki. Erre csak azt mondhatom: végtelenül felelõtlen ember az, aki egy harci kutyával engedi játszani a gyerekét!

- Szelíd kutyából agresszívet?

- Fajtától függ. Kiskorában nagyon szelíd kutya inkább gyáva lesz, ha idõsebb korában megpróbálják agresszívvá formálni. Egyszerûen nem tudja kezelni a szituációt. Nagyon könnyen el lehet rontani például egy német juhászt, de az öt-hat éve nagyon szelíd kutyát már nehéz.

Szigorú törvény - szigorú végrehajtás

- Gyakori kép az utcán: kigyúrt, tarfejû, napszemüveges gazda, mellette pitbull - persze többnyire póráz és szájkosár nélkül. Mit jelent ez az etológusnak? Ezek az emberek, akikrõl feltételezhetõ, hogy nem a legszelídebb fajtához tartoznak, kifejezetten emiatt választanak harci kutyákat?

- Persze, hogy emiatt! De ez valójában jogrendszeri probléma. New York-ban, ahol annyi ember él, mint Magyarországon, nagyon szeretik a kutyákat, de az utcán csak kistermetûeket látni. Ha ott valaki egy pitbullal sétálna végig és az a legkisebb kárt okozna valakinek, az a gazdának tíz- vagy akár százezrekbe kerülne. Akár szegény, akár gazdag az illetõ akit összemartak, kártérítési pert indít és a bíróság a sérülés súlyosságától függõen néhány százezertõl néhány millió dollárig terjedõ büntetést ítél meg. Holtbiztosan! Mert a törvénykezés védi az egyént. Emiatt elképzelhetetlen, hogy New York közepén valaki egy pitbullal póráz és szájkosár nélkül sétáljon. Magyarországon persze lehet, mert semmi következménye nincs, hiányoznak a törvények. A "pitbull törvény" elõkészítése során megkérdeztek minket, és megmondtuk, hogy az teljesen rossz. Melyik ember fog jelentkezni, hogy az én kutyám pitbull, tessék kiherélni? Nem a pitbullt kell szabályozni és nem íróasztal mellett kiagyalt elképzeléseket bevezetni, hanem azt, ha valakit a legkisebb károsodás ér egy kutyától, az perelhessen. Milliókért! S amikor majd néhány embernek rámegy mindene arra, hogy ilyen kutyákat tart, akkor majd a többiek is meggondolják, hogy ide való-e, a város közepére a harci kutya meg a nápolyi masztiff! Ez ilyen egyszerû!

- Végezetül egy pitbullról, aki a gyerekekkel sétálva szelíd és kedves. Ám ha a papa viszi le, az élõ fába is beleköt: megtámad másik kutyákat, kóbor macskákat tép szét, villanyoszlopra mászik és parkoló autókon ugrál. A környéken élõk pedig rettegnek.

- Ez nem kutyakérdés. A kutya teljesen normális. Az ember az, aki nem normális, az ellen kell fellépni. Ilyen szörnyû történeteket én is tudok.

- Van magyarázat a kutyák ilyen "felemás" viselkedésére?

- A magyarázathoz ismerni kellene a kutyák elõéletét, pontosan tudni, mi történt elõzõleg velük: rosszul nevelték õket, esetleg valamilyen õrzõ-védõ szolgálatra, nincs ott, akinek szót fogadnak, vagy éppenséggel az sétáltatja õket, akire feltétlenül hallgatnak. De, ismétlem: nem a kutyával van a baj, hanem a gazdájával....


Hegedûs Eszter
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.0936 másodperc, 0.0130 lekérdezési idő.