Ma nincs szülinapos :(

Következö szülinaposok
21/09 SERGEI&STUKOV (32)
23/09 RottekBrigitta (2)
24/09 Vera (56)

Felhasználó:

Jelszó:


Jegyezd meg!

· Fórum
» Versek
bullet3 Boxer-Team
11 júl : 08:05
Az oldalon nagyon sok a hibás felhasználói bejellenkezés! Aki nem tud belépni az küldjön egy e-mailt és megnézem mi a gond.
bullet3 Zola
04 máj : 16:04
Ezúton kérnék meg mindenkit, aki valamilyen formában fényképet, illetve a weboldal bármely logó ját lementi, és azt sajátjaként akarja felhasználni, az előtte egyeztessen velem. Meg közösségi oldalakon profilképként végkép ne akarjátok felhasználni! Mert megtévesztő és problémák lehetnek belőle. Köszönöm
bullet3 Boxer-Team
27 jan : 04:49
Ma lett 9 éves az oldal.
bullet3 Boxer-Team
01 dec : 07:41
Aki nem tud belépni az oldalra, mert elfelejtette a jelszavát az küldjön egy a es postafiókunkba, hogy tudjak neki segíteni.
bullet3 mlaci74
14 nov : 19:34
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Eladó kölyköt keresek lehetőleg kislányt vágott farokkal!
Ugye itt csak "Rendes" kutya tartók vannak!
bullet3 Boxer-Team
27 máj : 14:27
Kedves Regisztrált tagok!
Aki elfelejtette jelszavát vagy felhasználó nevét az küldjön egy az oldal címére és kérés szerint tetszőlegesre módosítom azt.
bullet3 Boxer-Team
23 nov : 19:20
Ezúton mondanám az illetőnek aki ugyan azt az üzenetet 10 szer küldte be az oldalra, hogy én látom az IP címét, a mobil szolgáltatóját és azt hogy honnan küldte be az üzenetet (területileg)! Neki köszönhetően tiltottam le a hozzászólásokat a fotópályázathoz mert nincs kedvem törölgetni kifelé.
bullet3 Boxer-Team
20 márc : 08:11
A Regisztráció a mai naptól ismételten csak formában lehetséges. Bővebb információ a REGISZTRÁCIÓ menüpontban található!
bullet3 Zola
23 dec : 14:07
A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs egy porszem se a szekrények mögött, tízféle sütit sütünk, és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz - vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk a családunkkal és szeretet Boxerünkel. Mindenkinek aki meglátogatta weboldalamat ezúton kívánok Békés Szeretetben és Boxerekben nagyon gazdag Boldog Karácsonyt!
Vendég: 1, Tag: 0 ...

Legnagyobb forgalom 183
(Tag: 0, Vendég: 183) Dátum: 04 aug : 09:46

Tagok: 310
Új tag: GYTIBOR
Ma
Összesen: 9
Egyedi: 8

Legtöbb
Összesen: 58231
Egyedi: 42718

Oldal ...
Összesen: 305395
Egyedi: 134993
A kötõdõ kutya


A legújabb DNS-kutatások szerint a kutyák háziasítása nem tizenvalahány ezer, hanem 130 ezer éves: a modern Homo sapiens a kutyával együtt jelent meg a porondon. Ez olyan hosszú idõ, ami komoly genetikai változásokra is módot ad. Azok a tulajdonságok, amelyek az embert emberré tették, durván átmásolódtak a kutyára is. Az ELTE Etológiai Tanszékén Csányi Vilmos vezetésével próbálják kideríteni, melyek azok a minimális sajátságok, amelyek a kutyában az emberre hasonlítanak. A kutyák vizsgálatával az emberrõl kívánnak megtudni olyasmit, amirõl más módon nem értesülhetünk. Mert csontmaradványokból nagyon nehéz százezer vagy millió évre visszamenõen rekonstruálni a tulajdonságokat. Szerencsére van egy élõlény, amelyik hasonló pályát futott be, alkalmas tehát arra, hogy az emberre nézve óvatos következtetéseket vonjunk le a szokásaiból.

Ahhoz, hogy a kutya az ember környezetében élhessen, meg kell értenie bizonyos emóciókat. Meg kell értenie az ember szavait - gyere ide, menj oda, hozd ide -, együtt kell mûködnie vele, különben agyoncsapják, nem szaporítják. Vagyis a kutyának is szinkronban kell lennie azzal a kis csoporttal, ahová tartozik, segítenie kell, együttmûködnie. Ezek ugyanazok a problémák, amelyekkel a kezdet kezdetén az ember küszködött, ez hozta létre a kommunikációs kényszert, hogy figyeljünk arra, mit akar a másik. A társára az ember figyel leginkább, utána a kutya, mert azonos kommunikációs kényszer hatása alatt áll: nyer abból, ha megért valamit. Az állatok közül, a tekintetet csak a kutya tudja követni.

A tanszéken többek között azt vizsgálják, hogy a kutyák miként kötõdnek a gazdájukhoz, hogyan viselkednek az együttmûködés során, hogy például a vakvezetõ kutyák hogyan végzik a feladatukat. Kiderült, hogy azok a kutyák, amelyek 4-5 éve együtt élnek gazdájukkal, nagyrészt nem azt csinálják, amit tanultak, viszont rendkívül hatékonyan közlekednek együtt a legforgalmasabb utcán is. Jó ideig több száz óra videofelvétellel sem tudták kideríteni, mi történt. Végül elemezték, hogy az akciók alkalmával - amikor megállnak, megfordulnak, lelépnek, fellépnek -, ki dönt. Az derült ki, hogy nagyjából fele-fele arányban az ember, illetve a kutya határoz. A vak ember a közlekedés zaja, a falak sugárzó melege, az út ismerete alapján menne valamerre, de a kutya látja, hogy jön egy halk autó, és akkor megtagadja a parancsot. Ez szokatlan egy kondicionált állatnál. A másik meglepetés, hogy hol a kutya dönt, hol az ember. Antropológusok ugyanis kimutatták, hogy ellentétben az állatokkal, az ember úgynevezett kiegészítõ kooperációt folytat. Van valami közös cél, és abban mindenki ellát valami részfeladatot, és a döntések állandóan váltakoznak a két vagy több résztvevõ között. Eddig úgy gondolták, hogy ez egyedül az emberre jellemzõ. Az állatoknál is van együttmûködés - oroszlánoknál, farkasoknál -, de közülük mindenki ugyanazt akarja tenni, csak eltûri a másik jelenlétét: nem zajlik közöttük döntést átadó, kiegészítõ együttmûködés. A vakvezetõ kutyák tevékenysége azért olyan hatásos, mert nem kondicionálás eredménye, mert emberre jellemzõ módon végzi a kooperációt: felfogja a helyzetet, és a vakkal együttmûködve végzi a feladatát.

A vizsgálatok visszatérõ története, hogy lemegy a vak ember a kutyát sétáltatni a parkba és elengedi a jószágot, az ismert terepen nem kell vezetnie. Sétál, egyszer csak a kutya visszatér hozzá és megállítja. Egy darabig együtt mennek, aztán a kutya megint elkalandozik, akkor jön valaki és megdicséri a kutyát, hogy milyen okos. Ekkor tudja meg a gazda, hogy ha a kutyája nem állítja meg, beleesett volna abba a gödörbe, amit a gázosok reggel ástak. Ilyesmire nem tanítják a kutyát. Az õ dolga az, ha a hámot ráteszik, akkor vezessen. Miután ez négyszer-ötször fordult elõ a kérdezettek között, viszonylag gyakori az eset. Ez azt jelenti, hogy a kutya tudja, hogy a gazdája vak.

Ezt valószínûsíti egy másik kísérlet, amelyben tíz rendõr tíz rendõrkutyával, meg tíz vakvezetõ és tíz családi kutya vett részt a gazdájával. Bekötötték a rendõrök és a gazdák szemét és egy vakpályán kellett átjutniuk. A rendõrkutyák áthúzták az akadályon a rendõröket, kivéve kettõt, amelyik nagyon kötõdött a kutyavezetõhöz. A gazdáikhoz jól kötõdõ kutyák, azaz tízbõl nyolc, akárcsak a két ugyancsak jól kötõdõ rendõrkutya, az elsõ akadálynál megdöbbentek és néztek hátra föl, hogy mi történt, és attól fogva óvatosan mentek. Amelyik nem kötõdött, vitte a gazdáját. A kötõdõ kutya észreveszi, ha valami baj van, ha vigyázni kell. A kutatókat is meglepték az eredmények. Mindig azt hitték, túl sokat tételeznek fel a kutyáról, a vizsgálatok során kiderült, sokkal többre képesek.
Népszabadság
április 17. szombat


Designer : Hossein raD

Oldal létrehozási idő: 0.0875 másodperc, 0.0186 lekérdezési idő.