Fórumok
Boxer-Team :: Fórumok :: MI A VÉLEMÉNYETEK RÓLA? :: EBRENDELET
 
<< Előző téma | Következő téma >>
San Franciscói Ebrendelet
Moderátorok: Zola, Boxer-Team, Petrus, Kiscirip
Szerző Üzenet
Zola
cs márc 13 2008, 12:27

Regisztrált tag #1
Regisztrált: v jan 27 2008, 01:31
LAKÓHELY: NÍREGYHÁZA - NYIRTELEK
Üzenetek: 37
Találtam egy érdekes írást a minap. Elolvasva gondoltam megosztom veletek és megkérdezem a Ti véleményeteket is róla!

A helyzet az, hogy a San Franciscói Öböl környéke majdnem annyira kutyás, mint Budapest, ami azért komoly teljesítmény, figyelembe véve, hogy Budapest a legkutyásabb városok egyike Európában. Annak fényében is meglepett a dolog, hogy míg otthon a kutyák nagyon látványosan jelen vannak az utcákon, fizikai valójukban és bélsár formájában is, itt sem egyik, sem másik nem igaz.

Hogy nincs kutyaszar, az üdvös, de a kutyák hiánya furcsa módon nagyon zavaró. Sem itt, sem San Franciscóban, sem máshol Amerikában, ahol eddig jártam, nem jellemzõ a kutyasétáltató nénike, a parkokban rohangáló falka, vagy a kerthelységekben a gazdájuk lábánál heverészõ kutya. Ennek sok helyütt lehet oka a tény, hogy az amerikaiak maguk sem járnak sétálni, így a kutyáik sem levegõznek sokat – de pont ezen a környéken azért több olyan urbánus vidék is akad, ahol igenis lemerészkedik az utcára a sok tohonya jenki. Kutyák mégsincsenek jelen.

Pedig, ha lehet hinni az itteni kutyamenhely társaság egyik fõnökének, a San Franciscói Fészigeten majdnem 300 ezer kutya és macska él. Több a kutya, mint a gyerek, mondta ez a menhelyes egy helyi lapnak. Ehhez jön még az a félmillió kutya és macska, amelyek az öböl-környék többi részén élnek, és máris kiviláglik, hogy valami nagyon más, mint otthon.

Ugyanez az ember mondta, hogy az amerikaiak ötöde, majdnem hetvenmillió ember tart bejelentett módon kutyát vagy macskát. De akkor hol a picsában vannak? Egyetlen olyan barátom van, aki kutyát tart itt. Otthon az arány minimum 50 százalék.

A válasz valószínûleg kettõs. Elõször is kertvárosokban lakhatnak, ahová én nem járok, és a barátaim sem onnan kerülnek ki; másrészt viszont az otthonihoz képest elég szigorú kutyatartási szabályok is szerepet játszhatnak a rejtõzködõ életforma kialakultában.

Eleve a be nem jelentett kutyák miatt nagyon komoly bírságokat kell fizetni. A legtöbb bérlakásban ezen kívül nem engednek kutyát tartani a tulajdonosok, mert drága dolog a bérlõ távozása után kitisztíttatni a lakást. (Mondják õk.) Ez például nálunk is szempont volt, mert miközben házat kerestünk, gondolkodtunk azon, hogy beszerzünk egy kutyát is hamarosan. Ebben a házban ugyan nem szabad kutyát tartani, de egyelõre ez nem baj. Egy évig még biztos nem is veszünk, mert itt nem is érezné jól magát. Amint lesz kert, lesz kutya is, viszont.

A városi politikusok ráadásul nagyon félnek, hogy a kutyák megelõzhetõ tragédiákat okoznak, mert az ilyen esetek könnyen ellenük fordíthatják egy választási kampányban. Ezért mikor tavaly egy san franciscói pitbull halálra mart egy kisgyereket, beindult a lobbizás meg a szabályozói munka, és hamar elfogadtak Sacramentóban egy szigorító törvényt, amely megengedi az egyes városoknak, hogy bizonyos fajta kutyákra speciális szabályokat hozzanak. Azaz például betilthatnak pitbullt, dán dogot, de még boxert is.

Nem tévedés, boxert is. Be is tiltották õket több helyütt. Nem kell elaltatni õket, de szaporítani sem szabad, és tartani is csak ultrakemény vizsgák meg ellenõrzések árán. A helyi önkormányzatok közül több élt is a lehetõséggel, és bevezette a fajta-specifikus szabályokat.

Ennek hallatán nyilvánvalóvá vált elõttem, hogy a törvényeket nem kutyások hozzák, és minden bizonnyal sztereotip elõítéletek, vagy még rosszabb, kinézet alapján. Aki szerint egy kutya attól lesz veszélyes, hogy boxer, és nem német juhász – csak mert a német juhász gazdák gyakorta faragnak engedelmes robotot a kutyájukból, egy-két kretén boxeres pedig elhanyagolta a kutyáját, amely aztán agresszív lett –, annak nem volna szabad törvényeket alkotni a témában. A gazdákat kell ellenõrizni elsõsorban, ha már mindenáron mindent a végletekig szabályozni akarunk.

Az ellenmozgalom persze itt is azonnal beindult. A kutyások, például a Bay Area Boxer Rescue, mozgalmakat indítanak, és nem nyugszanak addig, míg az idióta szabályokat nem normalizálják. Ezt szeretem nagyon az itteniekben: ha a politikusok hülyeségeket mûvelnek, az amerikaiak, és különösen a kaliforniaiak, nem pusztán szidják õket, hanem összefognak, és tesznek valamit. Remélhetõleg hamarosan normális szabályok lesznek, és ha a kutyák galibát okoznak, a gondatlan gazdákon csattan az ostor.

Egy évük van a rendes szabályok megalkotására. Akkor akarunk házat venni, kerttel, és akkor szeretném, ha érkezne a kis boxer. Lehet, hogy be is szállok a mozgalomba.


Szóval Ti, hogy látjátok ezt a törvényjavaslatot, ami ott készült? Igaz ez az írás nem a legfrissebb, de szerintem még éri beszélni róla. Várom a véleményeteket vele kapcsolatban.
Vissza az elejére
Weboldal
Zola
p márc 14 2008, 12:40

Regisztrált tag #1
Regisztrált: v jan 27 2008, 01:31
LAKÓHELY: NÍREGYHÁZA - NYIRTELEK
Üzenetek: 37
Erröl a dologrol nekem személy szerint az a véleményem, hogy soh se a kutya tehet arrol mien a viselkedése hanem a gazdája. Munkámbol adódóan dolgoztam már egy pár kutyafajtával de a kutyán mindig meglátszot az, hogy mennyi volt vele foglakozva.( Pl.:volt egy olyan esetünk mikor kaptunk egy Németjuhász kutyát. Agyba fõbe dicsérték mien jól dolgozik. De mikor adódot egy olyan helyzet, hogy ki kellet adnunk a vezényszót, hogy fogja meg az illetõt a kutya miránk fordult vissza és nem a célszemély után indult meg! Mondanom se kell hogy másnap vissza is let adva a kutya. Szóval az ember ne itéljen addig soha se meg illetv el egy fajtát mig nincs vele konkrét tapasztalat és legfõkép ne csak a hírekbe hallotaknak higyen.Hisz egy kistermetü kutyábol is lehet tomboló õrült kutyát nevelni. Hiszen a kutya mindig olyanná válik amilyené a gazdálya neveli.
Vissza az elejére
Weboldal
ritakinyo
szo márc 29 2008, 10:54
Regisztrált tag #15
Regisztrált: k febr 19 2008, 05:14
Üzenetek: 7
Hát igen, igazad van! Ráadásul az sem véletlen, hogy az annyira ajnározott németjuhász kutyákat hamar nyugdijba küldik, mert "meghülyülnek"...
Amúgy ami amerikát és a kutyákat illeti van tapasztalatom, mivel itt élek... kutya tényleg van sok, de kevés az utcákon és még kevesebb az udvarban. Ennek oka nagyon egyszerû bár nem jó. Az elsõ, hogy az amerikai ha utcára megy akkor biztos, hogy futni fog, azt meg egyedül...(kocsi nélkül sehova nem mennek) a másik, hogy imádnak perelni... ha ugat a kutyád a kertben azért, ha ugy gondolja, hogy melege van kint a kutyádnak azért, stb... Tehát résen kell lenned, nehogy a szomszéd feljelentsen!! Én szerencsés vagyok, mert kedvesek a szomszédaim és Mazsika nagyon sokat van kint:) de a szomszédom kutyáját még életemben nem láttam póráz nélkül a kerben... szegényke!!
Azért én úgy gondolom, hogy ez nagyon nem helyes és inkább legyen több kutyakaki az utcán, mint ennyi kutya lakásba zárva!!!
Vissza az elejére
Weboldal
Zola
k ápr 01 2008, 08:54

Regisztrált tag #1
Regisztrált: v jan 27 2008, 01:31
LAKÓHELY: NÍREGYHÁZA - NYIRTELEK
Üzenetek: 37
Az biztos, hogy a kutyáknak ez abszolult de nem egéséges megoldás. Hisz gyakorlatilag nincs is mozgás terük ahol meg tudnák magukat rendesen mozgatni. És a végén mindig ez az egyik elgfõb probléma arrol nem is szólva, hogy szegények így abszolúlt nincsennek szocializálva. (és emiat lesznek gyakorlatilag,félõsek, idegbetegek, és agreszívaknem csak a kutyákkal szeben hanem minden élõlényel).
Vissza az elejére
Weboldal
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System
bog 1 bog 2 bog 3 bog 4 bog 5
Oldal létrehozási idő: 0.2404 másodperc, 0.0471 lekérdezési idő.